Vezetőségi tagok

Elnök
Elnök
Szabó István vagyok, Ezüstkoszorús mestertenyésztő, a Sárréti Sinka Kuvasz Kennel tulajdonosa. 
2008-ban alapított tenyészetemben a Gödöllőkerti és Gacsaj-Pesta kutyákra építve végzem tenyésztői munkámat.
Tenyészetemből származó kutyák mindamellett, hogy a kiállításokon kimagasló eredményeket érnek el (a teljesség igénye nélkül a legfontosabbak: 5 saját tenyésztésű világgyőztes kutya, számos tenyésztési díj és tenyésztési nagydíj birtokosai, számos alkalommal a BIS körben szerzett dobogós eredményekkel öregbítik kennelünk nevét) a hagyományos feladatkörben, autentikus környezetben az erdélyi vizsgalati helyszíneken is bizonyítják rátermettségüket. 
2007-től kezdődően aktívan dolgozom a fajtatiszta kuvaszok eredeti feladatkörbe történő kihelyezésén (visszahelyezésén), jelenleg a „Kuvaszok a Kárpátokban Barátikör” tagjaként.
MKFE elnökként célkitűzésem az egyesület jelenkor igényeihez, kihívásaihoz igazítása (“modernizálása”), annak érdekében, hogy a kuvasz fajta visszakerüljön a köztudatba. Fontosnak tartom, hogy a fajtának megfelelő munka és alkalmazási területet találjunk és ezzel az állomány növekedését tudjuk elérni! Hiszek benne, hogy a fiatalok munkába történő bevonásával és a tapasztalt tenyésztők tudásával a KUVASZ meg fogja találni és elfoglalja az őt megérdemlő helyét a XXI században is.
@ mkfe.elnok@ gmail.com
Zsóri Zsolt

Zsóri Zsolt

Alelnök

Kutyás előéletem néhány mondatban.
1986-ban vásároltam meg első kuvaszomat, "Álom-Őrző Csini Álmos"-t,
saját tulajdonban ő volt az első kutyám ( előtte a Magyar Néphadseregben
volt egy "farkaskutyám"). Álmossal kezdődött a kuvasz "szerelem". Az
akkori ismeretek szerint képeztem már ezt a kutyát is. Azóta is minden
kutyámat képzem.
Több neves kennelből volt kutyám, pl.: Gödöllő Kerti, Alattyán Cenk,
hogy csak azon kenneleket említsem, akik már nem működnek. 2008-ban
alapítottam a Lyukó Őre kennelt. Két kuvasz és két pumi alom született
eddig nálam. Jelenleg három kuvaszom, és egy pumim van.
Kutyával kapcsolatos végzettségeim:
FCI Őrző-védő teljesítménybíró vizsgám van. Ezüstkoszorús mesterkiképző
vagyok. Jelenleg is aktív kutyakiképző.
mkfe.alelnok@gmail.com; +3620 669 6904
Gallai András

Gallai András

Gallai András vagyok Győr mellett,Koroncón élek a feleségemmel Mariannal. A Jankaházi-Vagány Kuvasz kennel tulajdonosai vagyunk.Jelenleg két kuvaszunk van akiket imádunk.Megyeri-Nomád Érsek "Basa"és Edelénykerti Remény "Remcsi". Nagyon sok kiállításon szerepeltek,mind a kettő szép eredményekkel.Célunk a fajta minél jobb minőségű fenntartása,mind küllemben mind temperamentumos! Ezért a lehetőségeinkhez képest igyekszünk mindent megtenni.Az újonnan megválasztott vezetésben hatalmas akarást és erőt érzek.Szerintem most állt össze igazán a dolog! gallai.andras@gmail.com +3620 984 46 87
Nagy Zsolt László

Nagy Zsolt László

Nagy Zsolt Lászlónak hívnak. A fajtával már egész kicsiként megismerkedtem, hiszen kuvasz tenyésztő családban nevelkedtem. Nagypapám az első törzskönyves kuvaszát Álomörző Csutorát 1981-ben vásárolta tanyaőrzés céljából, mellyel később megallapította a Csikósszéli Kennelt. Édesapám pedig 1986-ban a Bedő-háti kennel nevet váltotta ki. Sajnos a tenyésztést abbahagyta, de a fajta szeretete megmaradt és a ház körül mindig kuvasz volt.
Első kuvaszomat Vértesi Selymes Tordát Juhász Józseftől vásároltam meg 2009-ben.
A Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület aktív tagja 2018 óta vagyok, számos kiállításon vettem részt, immáron Nagy Róbert által tenyésztett Pusztahegyi Bátor kennelből származó kuvaszaimmal.
A vezetőség munkáját, a fajta jó hírnevének fenntartását igyekszem fiatalos lendületemmel, legjobb tudásom szerint elősegíteni.
n.zsolti91@gmail.com +3620 539 7788
Nagy Róbert

Nagy Róbert

Nagy Róbert vagyok a Pusztahegyi Bátor kennel tulajdonosa.
2011-ben Géczi Imrétől vásároltam Hun-Zazholm Őszikét "Dana".
2014 november óta 5 alom született kennelünkben. Kiemelkedő kiállítási és pásztorkutyás eredményeket értek el kutyáink. Ennek eredménye, hogy 3 alom után sikerült bronzkoszorús mestertenyésztő címet szerezni. Tenyészcélunk, a küllemi tulajdonságok mellett a megfelelő idegrendszerrel megőrizni ezt az ősi magyar fajtát, a jövő nemzedék számára.
nagyrobi111@gmail.com +3630 633 9898

Tenyésztési bizottság

Szakács Attila

Szakács Attila

Tenyésztési vezető
állattenyésztési mérnök
mkfe.tenyesztes@gmail.com +3620 3842429
Galamb Zoltán

Galamb Zoltán

állattenyésztési mérnök
Dr. Hudák Péter

Dr. Hudák Péter

állatorvos, FCI küllembíró hudakp@freemail.hu +36 70 213 1961
Galamb Attila

Galamb Attila

Galamb Attila vagyok, a Nukleusz-Hungária kennel társtulajdonosa, melyet 2010-ben alapítottunk, testvéremmel. A kezdeti években, sok kiállításon vettünk részt, több alkalommal szép sikereket elérve.
A fajta szeretete gyermekkoromtól fogva végig kíséri az életem. Eddig nem volt és a jövőben sem kívánok más fajta kutyát tartani.
Szívemhez legközelebb a kuvasz ősi, eredeti feladatkörében való tartása áll. Mindannyian tudjuk viszont, hogy ez az élettér mára már meglehetősen szűkös, az állománynak csak töredékét igényli. Tehát, ma a kuvasznak ott kell lennie a kiállításokon, a családok udvarában, az ipar-és állattartó telepeken egyaránt.
Gyakorló állattenyésztőként dolgozom a szarvasmarha és baromfi ágazatokban, a termelésben. Az itt szerzett tapasztalatokat, igyekszem tenyésztési bizottsági tagként a fajta érdekében felhasználni.
Hódosi József

Hódosi József

FCI küllembíró
1970-ben kaptam az első kuvaszomat. Paprikás Szittya utód volt. Ezzel a kannal kiállításokra is jártam, de a győztességről rendre lemaradtunk az akkori "divat" szerint favorizált Fogas utódok (még fehérebb szín, erős stop, kerek szemek, szerintem típuson kívüli nagy fejek) miatt. Természetesen akkor ezt nagy igazságtalanságnak tartottam, és tovább erősödött bennem az elszántság az általam "eredetinek" tartott típus követésére.

A következő években szorgalmasan jártam a kiállításokat (kutya nélkül) hallgattam a bírálatokat, megismerhettem az akkori kuvasz állomány bemutatott egyedeit. Idővel megérett az elhatározás, hogy küllembíróként szeretnék részt venni a fajta alakításában.

1980-ban -a Kuvasz Klub elnökének (Somorjainé) nem kis meglepetésére, számára ismeretlenként- sikeres bírói vizsgát tettem a fajtából.

Ezt követően évről-évre egyre jobban foglalkoztatott bíró lettem és kezdeti ellenszél mellett is sikerült érvényre juttatni elképzeléseimet a fajta által követendő irány dolgában.

Hasznosnak, tanulságosnak találom a rokonfajták vagy akár a fajtán kívüli egyedek eredeti használatukban történő megfigyelését. Ennek érdekében éveken keresztül jártam Erdélybe, látogattam esztenákat. Megfigyelhettem grúziai és örményországi nyájak mellett dolgozó kutyákat, és Üzbegisztán félsivatagos vidékeinek nyájőrzőit is.Tapasztalataimra támaszkodva készséggel veszek részt abban a közös munkában, amely a kuvasz külső és belső tulajdonságainak minél szélesebb megőrzésére, javítására, emberi oldalon pedig egy egészséges csapatszellem kialakítására irányul.
Tóth Gábor

Tóth Gábor

kutya kiképző, gyakorlati szolgálati kutyás szakember
Nevem Gábor (Toto),
Már gyerekkoromban nagy vonzódást éreztem az állatok iránt, azon belül, is a kutyák felé. Egy családi barát segítségével jutottam ki az Ürömi Duhajdombi kutyakiképző iskolába. Az ott látottak és tapasztaltak varázsoltak el annyira, hogy elhivatottságot éreztem a kutyák etológiai ismerete és a kutyakiképzés iránt.
1985-ben szarvasmarha tenyésztő vizsgát tettem.
1989-ben elvégeztem a BM Kutyavezető - Képző Iskola, járőr kutyavezető szaktanfolyamát.
1995-ben OKJ Kutyavezetői szakképesítést szereztem.
1990-2000 között a BM Kutyavezető - Képző Iskolán szakoktatóként dolgoztam. Rendőr kutyavezetőket és kutyáikat képeztem különböző szakterületen.
2000-2006 között a Készenléti Rendőrség kutyás egységének voltam vezető helyettese és szakoktatója.
2007-ben megalapítottuk a jelenlegi, civil kutyaiskolánkat.
2008-ban a MEOE által szervezett “Őrző-védő bírói” tanfolyamot elvégeztem, nemzetközi munka és teljesítmény bíróvá avanzsáltam.
Sok civil és szolgálati kutyás versenyen bírálok. Célom a kulturált szakszerű kutyatartás és tanítása a civil szférában.
A munkakutyázás mellett a pásztorkutyák állnak közel hozzám. Korábban kaukázusi juhászkutyáim voltak, az utóbbi négy évben kuvaszaim vannak. Hosszabb távú terveim között néhány kuvasz alom lehozása is szerepel.
Az eddig megszerzett tapasztalataimat pásztorkutyás szűrőn átszűrve szívesen ajánlom a kuvasz fajta további nemesítéséhez, amennyiben az egyesület igényt tart rá.

Felügyelő bizottság

Kovács Imre

Kovács Imre

Kovács Imre vagyok a Viharsarki Betyárűző Kennel tulajdonosa Békéscsabáról.
A nyolcvanas évek elején, mint gyermek ismerkedtem meg a fajtával és rajongásom azóta is töretlen. Felnőttként a 2000-es évek elején alapítottuk meg tenyészetünket, majd a klubéletbe is belecsöppentünk, olyannyira hogy 2008-ban az Európa Kutyakiállításon a kuvasz pavilonért feleltünk. Az ott végzett munkánkat a MEOE is elismerte és Ezüstkoszorús jelvényével tüntetett ki. Részt vettünk a Kuvaszok és Nagyragadozók Program első lépéseiben. Az akkori MEOE-HKK tagságának bizalmából először vezetőségi póttagként, majd vezetőségi tagként segítettem a klub munkáját.
Mind az alapító, mind a saját tenyésztésű kutyáinkkal számtalan szép eredményt sikerült elérnünk, melyet a szakma is elismert és ezáltal lettünk 2010-es évben az Év tenyészete.
A kuvaszhoz való hozzáállásunkat a régi netboardos mottónk fejezi ki a legjobban: "Egy cél lebegjen a szemünk előtt, felemelni a kuvaszt az őt megillető helyre!!"
Juhász Péter

Juhász Péter

Juhász Péter vagyok, Edelényben lakom, 1990-ben kezdtem kuvaszozni.
1996-ban váltottam ki az Edelény - Kerti kennelnevet, azóta sok szép sikert értem el a kuvaszaimmal s persze kevésbé szépeket is, de így kerek a történet.
2005-ben bronzkoszorús, 2007-ben ezüstkoszorús, majd 2013-ban az aranykoszorús mestertenyésztő lettem.
Az én álmom egy olyan kuvasz ami mind jellemben, mint küllemben egy erős de szikár valamint a másodlagos nemi jelleget híven tükröző egyed legyen.
Tisztelettel: Juhász Péter
edelenykerti75@gmail.com +36307585383
Lember Zsolt

Lember Zsolt

Horváth Károly

Horváth Károly

Horváth Károly vagyok, a Táplánszentkereszti Kuvasz Kennel tulajdonosa. Az ország nyugati határán, a Vas megyei Táplánszentkereszten élünk. Munkám és hobbim összefonódik. Szombathely ebrendészeként kutyákkal foglalkozom egész nap.
Gyermekkorom óta tenyésztek kutyákat, igaz 16 évesen még németjuhászokkal kezdtem. Akkor váltottam kuvaszra, amikor a Rába melletti tanyám és földjeim védelme miatt megvesztegethetetlen, őrző-védő kutyára volt szükségem. A három első kuvasz híre még mindig él abban a faluban.
A kuvasztenyésztés gondolata Homokpusztai Haramia Jobbágy kutyánk kitűnő adottságainak továbbvitelekor merült fel. A család ekkor választotta a Táplánszentkereszti kennel nevet. Szukáinkat is hozzá választottuk, a legnevesebb tenyésztőktől.
Állományunk jelenleg egy tenyész kanból, négy tenyész szukából, egy fiatal kanból és egy idős 11 éves szukából áll. Évente csak egy-két almot tervezünk. Családunk időbeosztása ennél többet nem tesz lehetővé, hisz mindenki dolgozik/tanul a kutyázás mellett, sőt postagalambok röptetésével is foglalkozunk.

Fegyelmi és etikai bizottság

Támogatóink