Kiemelt kutyaiskolák

Magyar Pásztorkutyafajták iskolája Budapesten, alapítva, 1997.

Bevezetőként az egyik írásomból idéznék:
„Az elmúlt pár évtizedben, amelyet kutyázással töltöttem, többször volt vitám azokkal, akik amellett kardoskodtak, hogy a kutyának teher a tanulás, ne neveljük olyanná, amilyennek mi akarjuk. Egyszerűen jobb, ha hagyjuk őket kutyának lenni! Ezzel az állítással részben egyet is tudnék érteni, ha egy lakatlan szigeten élne a kutya és a gazda, de bizonyos fokú nevelésre, tanításra még ott is szükség lenne.
Abban a társadalmi közegben, amelyben élünk, és ahol a népsűrűség, főleg a városokban olykor már túllépi az elviselhetőség határát, egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a kutyát ne irányítsuk, és csak hagyjuk, hogy azt tegye, amit szeretne, még ha adott esetben netán igaza is van.”
A kezdet:
A terelőversenyek kezdetén a verseny szabályzat előírta, hogy a verseny bírói szerepét egy az FCI által elismert munkabíró, küllembíró, valamint a szakmáját hivatásszerűen végző pásztor lássa el.
Többször végeztem szakmai munkát, mint munkabíró, ezeken, a versenyeken. Sajnálattal és csodálkozva vettem észre, hogy az előírt együttműködési, (engedelmességi) feladatok végrehajtását szerény kivétellel a kutyák nem értik, többnyire megtagadják a kiadott utasításokat, azokat nem hajtják végre. Faggattam a versenyzőket ennek az okáról, és egybehangzóan elmondták, hogy nem szeretik a magyar pásztorkutyafajtákat a kutyaiskolákban, nem szívesen látják ott őket. Az oktatóknak nincs a fajtához türelmük, hiányos a tapasztalatuk, rendre elhajtják őket. Az oktatás stílusa sem igazán kedvez pásztorkutyáink habitusának. Nincs hová mennünk tanulni, keseregtek. (Megjegyzésem: Az eltelt hosszú évek alatt ez a szemlélet gyökeresen megváltozott! )
Miután 1974 óta foglalkozom a kutyák tanításával, nevelésével, (leginkább a magyar fajtákkal) több szakirányú vizsgát is tettem, kuvaszaimmal szép eredményeket értem el a kutyás sportok terén, úgy gondoltam, tapasztalatomat, tudásomat megosztom a többiekkel és létrehozok egy kifejezetten speciális magyarfajta pásztorkutyás iskolát.
Az ötletet gyors cselekvés követte. Felkerestem László Istvánt a "Nagyiccei Kutyakiképző Iskola” szakmai irányítóját, vezetőjét, elmeséltem az ötletemet és kértem, hogy támogassa az elhatározásomat. (egyébként a kuvaszaimmal ebbe az iskolába jártam edzeni)
László István önzetlenül és nagy szeretettel fogadott be minket!
A Magyar Pásztorkutyás Iskola 1997. év második felében megalakult!
A cikk folytatása...
Támogatóink