Tenyészszemle beszámoló, Kápolna

Tenyészszemle beszámoló, Kápolna
2022.12.01.

Tenyészszemle beszámoló

A vasárnap Kápolnán megtartott tenyészszemlén a benevezett 20 kutyából végül 10-et vezettek fel a tulajdonosai, ami számomra csalódás volt. Természetesen mindig jöhet közbe valami fontosabb, mint elvinni a kutyát a tenyészszemlére, mégis meg kell keresnünk az okokat, és az 50%-os részvételi arányon javítanunk kell!

Az előző helyzeten javított egy kicsit az a tény, hogy ugyan a szemle még korai lett volna nekik, de többen elhozták a fiatal kutyájukat megmutatni, és hogy szokják ezt a környezetet is.

A bemutatott kutyák hűen tükrözték a fajtán belüli varianciát, az egészen kiváló kutyáktól, a kissé szerényebbig a teljes spektrum képviselve volt. A bírók valamennyi kutyát tenyésztésre alkalmasnak találták, amivel egyetértek, hiszen a fajta jelenlegi helyzetében minden tenyészállatra szükségünk van, eredmények a mellékelt fájlban találhatóak (hivatkozás a cikk végén). Gratulálok valamennyi tulajdonosnak és tenyésztőnek!

A szemlén megfelelt kutyák még nem tenyészthetőek automatikusan, a tenyészállattá minősítésükhöz szükséges még a megfelelő eredményű diszplázia szűrési eredmény, és a DNS vizsgálat céljára NÉBIH részére beküldött vérminta is.

A következő szemlék megrendezésében van még hova fejlődnünk... A tulajdonosok jó lenne ha egy kicsit komolyabban vennék a nevezést, és megjelenést, illetve mindenki kellő gondot fordítana a kutyája bemutathatóságára, így nem történhetne meg az hogy egy felvezetett kutya "Nem bírálható" bejegyzéssel távozna.

A rendezők részéről informatívabbá kívánjuk tenni a szemlét azzal, hogy minden kutyáról hallhassák a megjelentek a bírói véleményt, és kicsit felgyorsítsuk a bírálatokat.

Tervben van a tenyészszemle rendszerének is a módosítása. A tervezett módszer valamennyi tulajdonságban egymással összehasonlíthatóan fogja leírni a kutyákat, így mindenki számára egyértelművé fog válni, hogy a bírók melyik kutyát milyen minőségűnek ítéltek meg.

Még egy tervezett változás az, hogy minden szemle után tervezünk egy rövid szakmai beszélgetést egy-egy aktuális tenyésztési kérdésről, így a tenyészszemlék mindannyiunk számára értékes fórumok lehetnek, ahol tanulhatunk a küllemi és ösztön bírálatokból, és beszélhetünk valamilyen aktuális témáról is.

Drágossy Zsolt,
Tenyésztési vezető

PONTOSÍTÁS: Tardonai Gyapjas Tündér esetében tévesen került a Küllem rovatba a nem bírálható megjegyzés, túlfűtött viselkedése miatt az ösztönpróba esetében nem volt bírálható! Személyes véleményem hogy egy kiváló küllemű, igazi kuvasz természetű szuka, akit örömmel várunk vissza a következő szemlére némi szocializáció után!

KIEGÉSZÍTÉS: A táblázat elkészítése után kaptam a hírt hogy Edelény Kerti Acél és Edelénykerti Tündér diszplázia értékelése elkészült, mindketten Mentes „A” minősítést kaptak!

(Képek, videók feltöltése folyamatban, köszönjük a türelmet.)

Tenyészszemle összesítő táblázat, Kápolna, 2022.11.27

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Támogatóink