Egy kennel látogatás tapasztalatai

Egy kennel látogatás tapasztalatai
2023.01.12.

Élménybeszámoló

Egy tavalyi beszélgetésben merült fel a gondolat, hogy meglátogatom a Halasi Pásztor, Halasi Szentiváni kennelt, és megnézem a kutyáikat, illetve a környékben elérhető távolságra lévő kuvaszokat. Két héttel ezelőtt a tegnapi napban, azaz január tizedikében egyeztünk meg a látogatás időpontjában. Akkor még nem gondolkoztunk azon, hogy milyen időjárás várható, hiszen tartósan
száraz enyhe idő volt. Időközben megérkezett a szeles esős idő, de úgy döntöttünk, hogy nem halasztjuk el a látogatást. Időközben csatlakozott hozzánk a tenyésztési bizottság egyik tagja Szakács Attila is, illetve az ugyan nem kuvaszos, de a pásztorkutyák elkötelezett híve Gál Károly is.

Dunaföldvártól Várpalotáig tartott az egész napos túra, elsősorban a két Halasi kennel kutyáit láttuk, de láttunk egy-egy kutyát az Edelény Kerti, Haramiák Réme és a Pusztahegyi Bátor kennelből is. Hét helyszínen körülbelül harminc kuvaszt láttunk teljesen különböző körülmények között.

Tanulságos volt a kutyák viselkedését, mozgását megfigyelni szabadon a saját környezetükben. Véleményem szerint a mozgás ilyen körülmények között jobban megítélhető, mint idegen helyen felvezetve a kutyákat, az ösztönökben lévő különbségek is nagyon jól megfigyelhetőek. Érdekes tapasztalat volt az eső jótékony hatása a kutyák küllemének megítélhetőségére. Egész nap esett az eső, így a kutyák egy jelentős része csapzott volt, ami sokkal jobban megítélhetővé tette ezen kutyák megítélését mint a teljes szőrköntös. Nem akarom ezzel azt mondani, hogy innen kezdve így kell bírálni a kutyákat, de azt igen, hogy hasznos információkhoz lehet jutni ebben az állapotban is.

Az esős idő miatt nem készítettünk fényképeket, csupán egyetlen videó készült Császár Zsolt kutyáinak az elhelyezéséről, az is nem elsősorban a kutyák megörökítésének céljával, hanem a kuvasz számára ideális környezet, tartási mód volt az amit meg akartam örökíteni.

 

A kutyákról egyedileg nem írok, mert sem reklámozni, sem kritizálni nem akarok egyetlen kutyát vagy tenyésztőt sem. Hét hetestől kezdve a tíz év feletti korú kutyáig mindent láttunk.

A megnézett kutyák között volt egy számomra egészen kivételes, másik négy – öt igazán jó, és biztosan tíz feletti jó. Ezek a kutyák egészen biztosan a fajta méltó reprezentánsai lehetnek úgy a kiállításokon mint a munkában, de főleg a tenyésztésben! Az előző kategóriák több mint a felét tették ki a megtekintett állománynak, szerencsére olyan kutyát, amelyikkel valamilyen ok miatt biztosan nem tenyésztenék csupán négyet láttam. Az előző kategóriákban fel nem sorolt 5-10 kutya véleményem szerint átlagos minőséget képviselt, a fajta fenntartására alkalmasak akkor is, ha nem képviseltek kiugró minőséget.

A nap egyik kiemelkedő kutyáját egy olyan tulajdonosnál láttuk aki nem tenyésztő, nem is akar az lenni, de egy esetleges alom lehozatalától nem zárkózik el. Ilyen esetekben nagyon nagy a közös felelősségünk, de különösen a tenyésztőé hogy ne hagyjuk elkallódni a tenyésztésből ezeket a kutyákat mert jelentősen hozzá tudnának járulni a fajta minőségének javításához. Szerencsére itt ez a veszély nem fenyeget, mert Varga Zolinak láthatóan nagyon jó a kapcsolata a tulajdonossal és mindent meg fog tenni, hogy a tenyésztés számára ne vesszen el ez a kutya.

Az egész napos program végén azzal váltunk el hogy ugyan az időjárás nagyon mostoha volt, mégis egy igazán jó napot töltöttünk el együtt, hasznos tapasztalatokat gyűjtöttünk, a nyílt, őszinte beszélgetések során az értékekről és a gyengeségekről is tudtunk beszélni anélkül, hogy bárkit megbántottunk volna.

Azzal váltunk el, hogy ebből az egyszeri esetből igény esetén rendszert is lehetne csinálni. Házigazdánk felajánlotta hogy nagyobb körnek is szívesen megmutatja a körzetében elérhető kutyákat, másik oldalról pedig szívesen vennénk hasonló felajánlásokat akár egy tenyésztőtől is, de több tenyészet összehangolt látogatása is szóba jöhetne.

Itt is köszönöm a lehetőséget és a kalauzolást Varga Zoltánnak, egyúttal gratulálok az általa korábban, és Takács Sárával közösen tenyésztett kutyákhoz, mert több olyan van közöttük amelyek bárhol a kuvasz állomány javához tartoznának!
Lássuk, hogy lesz-e folytatása a történetnek, csak rajtunk múlik!

Drágossy Zsolt
MKFE, Tenyésztési vezető

Vissza
Támogatóink