Beszámoló a Dinnyésen megtartott Kuvasz Speciál CAC kiállításról, szakmai napról, tenyészszemléről

Beszámoló a Dinnyésen megtartott Kuvasz Speciál CAC kiállításról, szakmai napról, tenyészszemléről
2023.04.05.

Újabb mozgalmas és eredményes hétvégén vagyunk túl, kijelenthetjük, hogy megtaláltuk az egyensúlyt a szakmaiság és a csapatépítés arányaiban, hiszen a hétvége valamennyi programján szinte minden résztvevő jelen volt.

Az elsejére meghirdetett, kimagasló nevezési számmal lebonyolított kiállításon LÁSZLÓ István döntései alapján kerültek ki a győztesek, de kijelenthető, hogy minden résztvevő értékes tapasztalatokkal gazdagodott a népes mezőnyben. A bíró munkáját KONYHA Andrea ringtitkárként és KOVÁCS Henrietta írnokként segítette.

Jelen szakmai nap témaválasztása az Erdélyben zajló kihelyezések több mint tíz éves szakmai tapasztalatainak megosztására esett abból a célból, hogy azok felhasználásra kerüljenek a mai kihívások megoldása során.

A 14.00 órától kezdődő szakmai előadásokat a termet megtöltve hallgatta végig a több mint hetven fút számláló közönség. Elsőként BÖLÖNI Botond tájékoztatója került sorra, aki az Erdélyben, eredeti feladatkörbe kihelyezett kuvaszok helyzetéről számolt be, majd BARTHA László "Ami az A kuvasz könyvből kimaradt" című előadása következett.
A demonizált előadók meghívásának célja az volt, hogy az évek alatt felépült gátak áttörését megkezdjük és a nyílt információáramlás megkezdődhessen, amivel szemléletváltozást szeretnénk elérni a kommunikációban és szélesebb látásmódot, közvetlen kapcsolatot, kérdezési, hozzászólási lehetőséget biztosítani a tagság részére.

Amolyan ilyen is van, erről is jó tudni alapon... :)

Bízunk benne, hogy sok új ismeretre tett szert a hallgatóság, mellyel akkor is többek lettek, ha maradéktalanul nem is ért mindenki egyet mindenben az elhangzottakkal.

Az egyesület tenyésztésvezetője, DRÁGOSSY Zsolt, ígéretéhez híven folytatta a tenyésztési programmal kapcsolatos tájékoztatását, mely most – illeszkedve a többi előadáshoz – az eredeti feladatkörben bevált kutyák tenyésztésbe vonásának lehetőségeit vázolta fel.
 

TÓTH Gábor előadása a legközelebbi alkalomra (a következő szakmai napra) kerül át, mivel betegség miatt az elmaradt, ezúton is jobbulást kívánunk és számítunk a rá jövőben mint munkabíró is.

Az előadások várakozásunkat felülmúló érdeklődésre tartottak számot, így a vacsora közben és után is az elhangzottak körül zajlott a beszélgetés.

A vasárnapi tenyészszemlén a nevezett 11 kutyából 9 kuvasz jelent meg. A küllem bírálatokat dr. HUDÁK Péter végezte a tőle megszokott alapos leíró véleményezéssel és precíz mérésekkel együtt. A jellem bírálatot és karakter tesztet ZSÓRI Zsolt vállalta el és „ugrott be” a kényszerű bíróváltoztatás miatt, neki külön köszönjük a rugalmas hozzáállást és  a gyors segítséget. ZSÓRI Zsolt munkáját SEBESTYÉN Mátyás segédlete, aki a kuvaszos körökben „újoncként” bemutatkozva a jelenlevők véleménye szerint is nagyszerűen hajtotta végre a rábízott feladatot. A bírálatok szigorúan a szakmaiságot követve zajlottak, melynek eredményeként egy kutya küllemben nem felelt meg, egy másikat a karakter teszt miatt visszarendeltek, egy következő alkalommal próbálkozhat a minősítés megszerzésével.

 

Itt is kiemelten hívjuk fel a kuvasz tulajdonosok figyelmét, hogy a kutyáikkal lehetőségeik szerint foglalkozzanak tenyészszemlére készülve, amihez segítséget bizalommal kérhetnek az egyesület szakembereitől.

A vasárnapi tenyészszemle eredménye: hét „tenyészthető” minősítésű kuvasszal gyarapodott a hazai állomány. A gazdáknak tisztelettel gratulálunk!

A tagság ismét kitett magáért, a két nap ételeit, italait VARGA Zoltán jól ismert és bevált koordinációja mellett a tagság ajánlotta fel.

A napközben kínált rengeteg finomság után, külön megemlítem – kizárólag csak a bőség bemutatása miatt – a házigazda FEKETE György és barátai által készített vaddisznópörkölt vacsorát és POCSAI Szabolcs felajánlásában érkezett micset, melyet VARGA Zoltán készítette el „desszertként”.

MINDENKINEK KÖSZÜNJÜK A SEGÍTSÉGÉT!!! FANTASZTIKUSAK VAGYTOK MINDNYÁJAN!!!

Személy szerint örömmel tölt el, hogy rendezvényeink egyre népszerűbbek, valódi csapatépítés zajlik, tagjaink várják az egyesületi hétvégeket, ahol tartalmas és színvonalas programokon vehetünk részt kutyáinkkal együtt. Itt jegyezném meg, hogy a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület minden rendezvénye nyitott minden kuvasztartó, érdeklődő számára, egyesületi tagságtól függetlenül (beleértve más kuvaszos szervezetek tagjait is) várjuk közénk a fajta szerelmeseit!

 

Találkozunk HÓDMEZŐVÁSÁRHELY KUVASZ SEPCIAL CAC-on 2023. május 6.-án!

Galéria

SZABÓ István
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke

Vissza
Támogatóink