Tenyészszemle 2020. augusztus 15.

2020.09.10.

Tenyészszemle 2020. augusztus 15.

Helyszín: Szombathely

Megtartottuk ez évben immár az ötödik tenyészszemlénket.
Egyesületünk már évek óta lehetővé teszi a tenyésztők érdekében, hogy Magyarország egész területén ahol a feltételek, adottak tenyészszemlét tartsunk, az MKFE által meghirdetett tenyészszemléken kívül.

FELTÉTELEK:

1. Legalább egy hónappal a tervezett időpont előtt egy kérelmet kell küldeni az Egyesület elnökéhez, az MKFE székhelyre címezve.
Postai úton:1147. Budapest Gervay utca 117/A 
Elektronikus úton: E-mail: talizman848@gmail.com
2. Legalább nyolc kuvaszt hivatalosan előre be kell jelenteni, a közösen egyeztetett időpont előtt. Be kell fizetni a nevezési díjat, amelyről az igazolást a nevezéssel együtt kérjük küldeni. Kérjük küldeni továbbá a származási lap mindkét oldali jól olvasható másolatát.
A csípőízületi diszplázia szűrésről (HD) a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület által kiadott Tanúsítvány is kérjük mellékelni, ha már rendelkezésre áll.
3. Az alábbi technikai háttért a kérelmezőnek kell biztosítania.
Higiéniás helység, (Mosdó, WC) fedett rész a bíróknak pl. sátor, biztonságos terület legalább 25x30 méter a küllembírálatra, valamint az Alaptermészet Vizsgálatra, 2 asztal, 4 szék, elektromos áramvételi lehetőség (220 volt)
A vírus helyezet miután valamelyest alább hagyott három tenyészszemlét is rendeztünk, szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett. Kápolna, 06. 06 /15 kuvasz/Alsószentiván, 06 14 /9 kuvasz/Miskolc 06. 27 /8 kuvasz/ továbbá volt még egy tenyészszemlénk március elsején, Budapesten /8 kuvasz/ és Szombathely, 08. 15 /9 kuvasz/ 
Ez évre további 2 tenyészszemlét hirdettünk, reméljük, hogy a vírus helyzet nem húzza át terveinket. Sajnos az október 17.-inek a most tomboló járvány miatt egyelőre kétséges a megtartása.
A szombathelyi tenyészszemlét Horváth Károly egyesületi tagunk kérte még ez év elején. Akkor még igen távolinak tűnt ez az időpont. Közben lecsapott a világra a Covid, amely jelenleg is súlyos mértékben fenyeget. Ezért mindenki számára szájmaszkot és kézfertőtlenítőt biztosítottunk.
Horváth Károly és családja igazán kitett magáért kulturált körülményeket biztosított mindnyájunk számára. Mindenkit nagy barátsággal, jó kedéllyel szívélyesen fogadott, még ebéddel is megvendégelte az összes résztvevőt, hálás köszönet érte.
Bírók voltak: Küllem: Géczi Imre Alaptermészet vizsgálat: Pischoff Ferenc,
Őrző-védő segéd: Rónafalvi Róbert.
Tizenketten jelentkeztek előzetesen a tenyészszemlére, végül is kilenc kuvasz jelent meg. Hárman munkahelyi elfoglaltságuk miatt maradtak távol. A tenyészszemlére jelentkezők közül 5 kuvasznak már megtörtént a csípőizületi diszplázia szűrése, amelyet hivatalosan igazoltak. (A szűrés elvégzése előfeltétele a tenyésztésbe állításnak) Az öt kuvaszból három kuvasz Mentes/Free két kuvasz Átmeneti/B Borderline Tanúsítványt kapott.
A szemlén mind küllemben, mind az Alaptermészet vizsgálaton az összes kuvasz megfelelt. 
Küllemben a bíró 5 kuvasznak adott „Kiválóan megfelelt” minősítést. A több mint 50%-os arány egész jónak mondható. 
Az Alaptermészet vizsgálaton 3 kuvasznak adtam ki a „Kiválóan megfelelt” minősítést. A „megfeleltek” közt volt három kuvasz, amelyek nem rég töltötték be részvételi lehetőség alsó korhatárát, (jelenleg 15 hónapos kor az alsó korhatár) talán ezzel is magyarázható, a bátorságpróbán mutatott viselkedésük. Valójában nem értették mi lenne a feladatuk. 
Az őrző védő segéddel inkább játszottak, volna. Félelmet, bizonytalanságot egyáltalán nem mutattak, viselkedésük magabiztos, barátkozó volt. A kuvasz későn érő fajta a védőösztön általában két éves kor körül érik be náluk, persze kivételek előfordulhatnak. Az elmúlt évek során többször is találkoztam hasonló viselkedést mutatott kuvaszokkal. Volt szerencsém ezek közül egy-eggyel később találkozni, ekkor már tudták mit kell tenni egy fenyegetés esetén. (A védőösztön kiprovokálása 12 hónapos kor előtt felelőtlenség, súlyos hiba) 2021-től tervbe vettük egyelőre nem kötelező formában önkéntes alapon a tenyészszemle megismétlését mindazoknak a kuvaszoknak, amelyek a három éves kort betöltötték. Ez a lépésünk több szempontból is indokolt, és időszerű, (pl. kutatás, összehasonlítás a korábbi tenyészszemlén mutatott viselkedéssel, stb.) de majd meglátjuk, mit szólnak hozzá a kuvasz tartók, tenyésztők. Ebben az életkorban a védőösztön „kiprovokálása” már nem okozhat a kuvasz viselkedésében törést. A bátorságpróbára tervezett feladatok az elmúlt évben az újra felélesztett kuvasz őrző-védő versenyen, bátorságpróbán, (2019 november 24 Kápolna volt, ez évben, ha a vírus is úgy akarja november hetedikén lesz a következő szintén Kápolnán) jól bevált feladataira épülnének. /pl. területőrzés, a gazda távollétében történő bátorságpróba, azaz a magára hagyott kuvasznak a vezetője nélkül kell védekeznie, zárásképp a megnyugvási készség vizsgálata/
A tenyészszemle, majd az ebéd után ránk szakadt az ég, de amilyen gyorsan jött a vihar olyan gyorsan távozott, de volt fedett rész ahová menekülhettünk A hőség kissé megnehezítette a munkánkat és a szájmaszk viselése sem volt kellemes. Rónafalvi Róbert őrző-védő segéd kiválóan oldotta meg a segédelési munkát. Mint már tudjuk mindenki szerencsésen hazatért, szép és tartalmas kuvaszos napot töltöttünk együtt. 
Remélhetőleg találkozunk a következő rendezvényeinken!
Pischoff Ferenc

Vissza
Támogatóink