Kapcsolat

Szervezet:
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesulet
Adószám:
18288511-1-42
Székhely: 1147 Budapest Gervay utca 117/a.

Információ: 06 20 384 2429

Levelezési cím: Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület
Budapest pf. 214
1590

E-mail:
talizman848@gmail.com

Budapest 1147. Gervay utca 117/ a.
Bankszámla száma:
11600006-00000000-57449755
IBAN: HU3111600006000-
0000057449755
SWIFT kód:GIBAHUHB

Kapcsolat: Pischoff Ferenc
Telefon: 0620/3738123

Fajtamentés: Pischoff Ferencné
Telefon: 0670/2074433
E-mail:
talizman848@gmail.com

Tenyészszemlével kapcsolatos határozat.

2015.12.27.

A vezetőség és a Tenyésztési Bizottság ismételten leszögezte, hogy a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület (MKFE) legrangosabb rendezvénye a Tenyészszemle.

A tenyésztési program előírása szerint a tenyészszemlén elért „tenyészthető” minősítéssel lehet tenyészteni. A megszületett kölykök származási lapjának a kiváltásához szükséges mindkét szülőnek a tenyészszemlén elért „tenyészthető” minősítés. A tenyészszemlén megjelent kuvasznak többirányú felmérésen kell részt vennie.

a.) Küllem, itt egy teljes körű felmérésre, kerül sor, (testtájak, mozgás stb.) amelyet az MKFE által megjelölt FCI küllembíró végez, továbbá különböző mérésekre is sor kerül, (testsúly marmagasság stb).

b.) Viselkedés felmérés, amelyre az Alaptermészet Vizsgálaton kerül sor több feladatsoron keresztül. A bírálatot a kuvasz viselkedését jól ismerő FCI ö-v teljesítménybíró végzi.

c.) Az egészség vonatkozásában a csípőízületi diszplázia szűrés eredmény igazolását kérjük, a tenyésztési program előírása szerint.

Tehát a fenti vázlatos felsorolás értelmében, a tenyészszemlén megjelent kuvasz egy komplex átfogó felmérésen vesz részt. Felhívjuk a figyelmet a kuvaszt tartók felé a tenyészszemle kiemelt szerepére, rangjára, jelentőségére. Ennek érdekében születtek meg a következő vezetőségi határozatok.
I. Előnevezés.
A tenyészszemlére történő előnevezést 2015 január elsejétől bevezettük. A lépés indokolt volt, mivel számos adminisztratív előkészületi munkát kell végezni a tenyészszemlével kapcsolatban. A helyszíni nevezés jelentősen megnehezíti a rendezés gördülékeny lebonyolítását, megnöveli a várakozási időt. Az sem mellékes körülmény a rendezés szempontjából, hogy a helyszínen történő nevezés esetén csupán aznap derül ki, hogy 3-5, vagy netán 20 kuvasz jelentkezik a tenyészszemlére. 2016. január elsejétől, aki az előnevezést elmulasztja a meghirdetett határidőig, és a helyszínen nevez, (a helyszínen történő nevezést továbbra sem vetettük el) ez esetben + 3000 forint többletköltséggel kell számolnia. A rendelkezés célja, szeretnénk elérni, hogy vegye mindenki komolyan az előnevezést.
Előnevezéssel a tenyészszemle díja= 6000 forint, bármely jelentkezőnek, hovatartozástól függetlenül. A helyszínen történő nevezés esetén=9000 forint, bármely jelentkezőnek, hovatartozástól függetlenül.
II. Tenyészszemle önálló megrendezése:
A Tenyészszemle önálló megrendezésének a kérdése ismét felvetődött. Több szempontból is problémás a kiállítás napján, rendezni a tenyészszemlét. Nézzünk egy-két példát: Elhúzódik, mert a kiállítás végén kerülhet rá sor, ennek oka, hogy többnyire a kiállítók jelentkeznek a tenyészszemlére. A nézők, a kiállítók többsége haza megy a kiállítás után, a tenyészszemle így nem kap kellő figyelmet. Általában jóval kevesebb a részt vevők száma, az önállóan megrendezetthez képest. A vezetőség egyet értett abban, hogy a tenyészszemle önálló megrendezését tartjuk követendőnek, önálló időpontban, és helyszínen, azonban a kiállítással összekapcsolt lehetőséget sem vetettük el. Figyelembe vesszük a bejelentett igényt. E kompromisszum a kuvaszosok érdekét szolgálta, szolgálja. (utazás, területi közelség)
III. Tenyészszemle képi dokumentálása:
Új lehetőség: Amennyiben a tenyészszemlén videó felvétel készül, a felvétel az MKFE ETSZ honlapjára, a tulajdonos kérésére felkerülhet, de csak abban az esetben, ha a tulajdonos az Egyesület székhelyére elküldi írásos beleegyező nyilatkozatát, amelyet elektronikus úton is megtehet. Természetesen semmilyen negatív diszkrimináció nem érheti azt, aki nem él a felkínált lehetőséggel.

vissza