Kapcsolat

Szervezet:
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesulet
Adószám:
18288511-1-05
Székhely: 3532  Miskolc Testvériség utca 67.

Információ: 06 20 384 2429

Levelezési cím: Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület
3931. Mezőzombor Kölcsey u. 45.

E-mail:
mkfe.elnok@gmail.com
mkfe.iroda@gmail.com

Miskolc Testvériség utca 67.
Bankszámla száma:
11600006-00000000-57449755
IBAN: HU3111600006000-
0000057449755
SWIFT kód:GIBAHUHB

Kapcsolat: Zsóri Zsolt
Telefon: +36 20 384 2429
Fajtamentés: Pischoff Ferencné

Telefon: 0670/2074433
E-mail:
mkfe.iroda@gmail.com

Tenyészszemlék!

 

A mindenkori járványügyi előírást, jogrendet figyelembe véve, azokat betartva, áprilisban két tenyészszemlét tartottunk. Pontos időrendi beosztást készítettünk, amelyről értesítést küldtünk a jelentkezőknek, ennek köszönhetően sikerült elkerülni a csoportosulást, a hosszabb várakozást.

Mindkét tenyészszemlén a rendezők, valamint a megjelentek fokozottan figyeltek a járványügyi előírások betartására, amelyet ezúton is köszönünk. Korábban többen jöttek más egyesületektől tapasztalatokat szerezni, sőt voltak olyanok is, akik az Alaptermészet Vizsgálaton kipróbálták kutyáikat. Számos néző volt kíváncsi a kuvaszokra, az Alaptermészet Vizsgálaton mutatott teljesítményükre. Ezek a tenyészszemlék az elmúlt évek alatt kiemelkedő eseménynek számítottak, elsősorban magas szakmai tartalma, valamint közösségformáló ereje, az együvé tartozás érzésének az átélése miatt. Remélhetőleg nincs már messze az az idő, amikor újra átélhetjük ezeket az örömteli pillanatokat, szájmaszk, és a járványügyi jogrend nélkül.

Kápolnai tenyészszemle. Helyszín: Kápolna Művelődési Ház. Időpont: 2021 április 17 szombat. Kezdés: 10 óra. Befejezés: 14. 30 óra. Benevezett 14 kuvasz, megjelent 13.
Küllemet dr. Hudák Péter, az Alaptermészet Vizsgálatot Zsóri Zsolt bírálta.
Küllembírálaton, 1 kuvasz 1 alomra kapott tenyésztési engedélyt, 12 kuvasz „megfelelt” minősítést ért el.
Alaptermészet Vizsgálaton 1 kuvasz ért el „kiválóan megfelelt minősítést,” 9 kuvasz „megfelelt minősítést ért el, 3 kuvasz „visszarendelve” minősítést kapott.
A tenyészszemlén három kuvasz érte el „Minősített Tenyészegyed” címet, miután rendelkeztek az előírt csípőízületi diszplázia szűrés eredménnyel. Gratulálunk!
Budapesti tenyészszemle. Helyszín: Budapest, OMSE Kutyás Központ Sport Egyesület. Időpont: 2021 április 24. szombat. Kezdés 10 óra. Befejezés: 14 óra. Nevezett: 14 kuvasz, megjelent 11.
Küllemet dr. Hudák Péter, az Alaptermészet Vizsgálatot Pischoff Ferenc bírálta.
Küllembírálaton, 1 kuvasz „nem felelt meg” minősítést kapott alacsony marmagassága miatt (62 cm) a többi kuvasz „megfelelt” minősítést ért el.
Alaptermészet Vizsgálaton, „megfelelt” minősítést értek el a kuvaszok. Egy - egy kuvasznál a kezdeti bizonytalanságot, a felkészült, jó érzékkel rendelkező őrző-védő segédnek sikerült feloldani, többségük ráérzett a feladatra, pozitív élménnyel fejezték be a gyakorlatot.
A tenyészszemlén három kuvasz ért el „Minősített Tenyészegyed” címet, miután rendelkeztek az elvárt csípőízületi diszplázia szűrés eredménnyel. Gratulálunk!
A járványhelyzet miatt egyik helyszínen sem tartottunk irodai szolgáltatást, így a bírálati lapokat postán kapják meg a részt vevők.
A magyar ebfajták génmegőrzését szolgáló genetikai vizsgálatok és az ebfajták népszerűsítésével kapcsolatos feladatok ellátása témájú projekt keretén belül, mindkét tenyészszemlén, dr. Hudák Levente vért vett a megjelent kuvaszoktól. A populációgenetikai elemzéshez, a genetikai terheltségekre irányuló vizsgálathoz, valamint származásellenőrzésben való felhasználás érdekében került sor a mintaadásra. A projekt sikerének az érdekében az ország különböző pontjairól érkeztek kuvaszok a mintavételre. Köszönet a részvételért! A MEOESZ még két kiemelt rendezvényén, Sárváron a CACIB kiállításon (nyáron) és Komáromban (ősszel) ismét lesz vérminta leadásra lehetőség. Kérem azoknak a kuvaszoknak a gazdáit, akik a jelzett két tenyészszemlén nem jelentkeztek vérminta leadásra, éljenek a lehetőséggel, amellyel a kuvaszfajta egészségének a védelmét, hosszú távú megőrzését is szolgálhatják.
Legközelebb május 29.-én (előnevezés május 22 éjfél) Szentendrén a MAKU parkban tartunk tenyészszemlét. Egyrészt azoknak az érdekében, akik a már megtartott szemléken ugyan előre jelezték részvételi szándékukat, de váratlan munkahelyi problémáik, valamint a pandémia miatt nem tudtak megjelenni, továbbá azoknak az érdekében, akik Varga Zoltán hamisítási-csalási ügye miatt csupán Regisztrációs lappal rendelkeznek és csak saját jogú Minősítéssel szerezhetik meg kuvaszuk számára a Tenyészengedélyt. A kárvallottak érvényes származási laphoz jutásának feltétele a tenyészszemlén történő eredményes részvétel, másrészt az előírt csípőízületi diszplázia szűrésről történő hiteles Tanúsítvány bemutatása. Többen ezt már megtették, de kérjük mindazon kárvallottakat, akiket még nem sikerült elérnünk, - elérhetőség hiánya, netán félre lettek tájékoztatva - a saját érdekükben jelentkezzenek, hogy a törvényes ügyrendet minden sértettnél, mielőbb hiánytalanul helyre tudjuk állítani. Egyesületünk a törvényes ügyrend helyreállítása, valamint a sérelmet szenvedett tagjaink érdekében, együttműködik a NÉBIH-el, Agrárminisztériummal, Magyar Kisállat Ortopédia Egyesülettel, a MEOESZ-el, és a rendőrséggel.
Tisztelt Tagjaink! Ahogy be tudjuk fejezni folyamatban lévő ügyeinket és a járványhelyzet engedi, nyáron szabadtérben tervezzük megrendezni ez évi rendes közgyűlésünket, amely egyben tisztújító közgyűlés lesz.
Pischoff Ferenc
MKFE elnök

vissza