Kapcsolat

Szervezet:
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesulet
Adószám:
18288511-1-42
Székhely: 1147 Budapest Gervay utca 117/a.

Információ: 06 20 384 2429

Levelezési cím: Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület
Budapest pf. 214
1590

E-mail:
talizman848@gmail.com

Budapest 1147. Gervay utca 117/ a.
Bankszámla száma:
11600006-00000000-57449755
IBAN: HU3111600006000-
0000057449755
SWIFT kód:GIBAHUHB

Kapcsolat: Pischoff Ferenc
Telefon: 0620/3738123

Fajtamentés: Pischoff Ferencné
Telefon: 0670/2074433
E-mail:
talizman848@gmail.com

Tenyészszemle 2020 március 01. Vasárnap Tájékoztató!

 

2020 első tenyészszemle beszámoló.
Helyszín: Budapest 1149. Pillangópark 3-5
Bírók
Küllem: Dr. Hudák Péter és Mészáros Mihály FCI küllembírók
Alaptermészet Vizsgálat: Pischoff Ferenc FCI őrző-védő teljesítménybíró mesterkiképző
Őrző- Védő segéd: Zsóri Zsolt, mesterkiképző

A tenyészszemlén 8 kuvasz vett részt.

Küllemben három kuvasz „Kiválóan megfelelt” az Alaptermészet Vizsgálaton, ugyancsak három kuvasz ért el „Kiválóan megfelelt” minősítést.

Ami a tenyésztés szempontjából jó jel, hogy ugyanaz a két kuvasz ért el küllemben, valamint az Alaptermészet Vizsgálaton is „Kiválóan megfelelt” minősítést.

Alaptermészet vizsgálat

A kiválóan megfelelt minősítést elért kuvaszok egészséges ösztönnel rendelkeztek, magabiztos jól kezelhető viselkedést mutattak, emberek közt a csoportban, valamint a kiélezett krízishelyzetben, amikor is csoport bezárt körülöttük. Élénk figyelemmel kísérték az esernyő váratlan kinyitását, nagy érdeklődéssel járták körül, meg-meg szaglászták, ami pedig igen dicséretes, kiváló temperamentummal rendelkeztek. A két erős hanghatás nem hozta őket zavarba, a négy erősen lobogó zászlók közt magabiztosan haladtak át. A ledobott zörgő doboz sem hozta zavarba ezeket a kuvaszokat, némelyik nagy figyelemmel, érdeklődéssel nyugtázta e váratlan eseményt, odaszaladtak, megszaglászták. A feladatra történő összpontosítás, a kíváncsiság, az érdeklődés a váratlan helyzet iránt mutatott bátor, viselkedés pozitív erény, amellyel ezek a kuvaszok rendelkeztek a felmérés alatt. Az Alaptermészet Vizsgálaton a minősítés szempontjából vízválasztó az „őrző-védő” feladatokon bemutatott viselkedés, helytállás felmérése. A kiváló minősítéshez, magabiztos határozottságot, bátorságot, céltudatosságot, kezelhetőséget várok el a kuvasztól. E három kuvasznál örömmel nyugtáztam a felsorolt tulajdonságok meglétét. A kuvasznál nem a zsákmány ösztön, hanem a védőösztön dominál. Miután a kuvasz későn érő fajta, így ennek az ösztönnek az előhívása kifejezett szakértelmet, nagy tapasztalatot, óvatosságot, figyelmet vár el a segédtől, és a bírálatot végző bírótól. A felelősség nem csekély! A tenyészszemle alsó korhatára 15 hónap, a kuvasz 2 éves korára érik be!/ A feladat levezetését kizárólag a fajtát tökéletesen ismerő „kuvaszos” szakemberek végezhetik, végezzék. A felmérésen, amelyik kuvasz még kialakulatlan azon ne rontsunk, amelyik bátor, maradjon is az! Makacs tény, hogy amelyik kuvasz bátornak született az is marad, az ilyen kuvasz ezt a tulajdonságot a génjeiben hordozza, arra nem kell, és nem is lehet tanítani, azonban egy mostoha ingerszegény, durva környezet elbizonytalaníthatja, viszont egy megfelelő inger gazdag környezetben, a kuvaszára oda figyelő megfelelő gazda mellett ismét magára talál. /volt már erre számos példa/ (A születetten gyáva az is marad!) Záró feladat közvetlenül a bátorságpróba után az ösztönváltás megfigyelése, felmérése, volt. A kuvasznak, ha nincs, rá oka nem támadhat, agressziót nem mutathat, ez elvárt követelmény! A kiválóan megfelelt kuvaszoknál e téren is minden rendben volt. A többi öt kuvasz viselkedése lehetett volna meggyőzőbb. A bátorságpróbánál némi elbizonytalanságot mutattak, de még megfeleltek. Szerényebb helytállásuk oka fiatal koruk számlájára írható.

Pischoff Ferenc

vissza