Kapcsolat

Szervezet:
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesulet
Adószám:
18288511-1-42
Székhely: 1147 Budapest Gervay utca 117/a.

Információ: 06 20 384 2429

Levelezési cím: Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület
Budapest pf. 214
1590

E-mail:
mkfe.elnok@gmail.com
mkfe.iroda@gmail.com

Budapest 1147. Gervay utca 117/ a.
Bankszámla száma:
11600006-00000000-57449755
IBAN: HU3111600006000-
0000057449755
SWIFT kód:GIBAHUHB

Kapcsolat: Pischoff Ferenc
Telefon: 0620/3738123

Fajtamentés: Pischoff Ferencné
Telefon: 0670/2074433
E-mail:
mkfe.iroda@gmail.com

Tájékoztató a FM-el és a HaGK tárgyalásról!

 

A mögöttünk és az előttünk álló hónapok tárgyalásai egyeztetései, Budapesten az FM-ben, Gödöllőn a HaGK-ban jelentősen meghatározza majd a kilenc elismert tenyésztői szervezet munkáját, feladatait, cselekvési lehetőségeit.

Július 25. – én az FM-ben történt megbeszélésen több javaslatot is tettem. PL. szükséges, hogy a 9 tenyésztő szervezetnek egy egységes közös informatikai rendszere legyen, saját hozzáféréssel. Ez a lehetőség jelentősen megkönnyíthetné az ügyintézést az ellenőrzést, valamint FM-NÉBIH- tenyésztői szervezet közti folyamatos kapcsolatot. Biztató választ kaptam, jó ötletnek tartják, már ők is gondoltak erre. 2018. év januártól a DNS mintavétel, az alomellenőrzés, továbbá a feladatokkal járó ügyintézés, kértem, hogy állami feladat legyen, mivel az egyesületek több terhet nem tudnak elviselni. (anyagi, emberi) Az ügyintézésekkel járó számos feladat munka már idáig is jelentősen megnövekedett.
Megtudtuk, hogy a DNS mintavétel (minden szülőtől, és a megszületett kölyköktől) ingyenes lesz, ezt az állam átvállalja. Az első szülőktől vérvételre is sor kerül. A DNS vizsgálatot a NÉBIH laboratóriuma fogja elvégezni, előreláthatólag 3-4 hét átfutással, amelynek következménye, hogy a származási lapok kiadásának az ideje kitolódik.
Az augusztus 9. –i megbeszélésen a magyar pásztorkutyafajtákat a Komondor Klub elnöke Udvardiné Lukács Ilona képviselte. Szakmai Munkacsoport fog alakulni, amely Gödöllőn ülésezik, feladata elsősorban az lesz, hogy az FM Munkacsoport keze alá dolgozzon. A részletek, javaslatok Gödöllőn kerülnek kidolgozásra, a döntést az FM Munkacsoportja hozza meg.
A törzskönyvezés újabb javaslatai az FM, a MEOESZ, a NÉBIH- részéről. Regisztrációs lapot, vagy felülbélyegzett piros pecsétes származási lapot kapjon az a kutya, amelyik nem felel meg a tenyésztésbe vétel szabályainak? A piros pecsétes származási lapokat az FCI és a környező országok nem szeretik. A MEOESZ anyagában a harmadik típusú pedigré a „prémium” származási lap bevezetése is szerepelt, amelynek lényege, hogy a szülők kimagasló eredményük által a kölykök részére adna prémium származási lapot. Az FM állápontja más, elit legyen az a kutya, amelyik saját teljesítménye alapján a saját származási igazolását emelné elit szintre egy matricával, vagy pecséttel, amit kizárólag az államtól lehet igényelni. Ez utóbbi elit mindenképpen nukleusz lesz.
Létszámemelés kérdéséről is szó esett.
Döntés született arról, ha a szülök, nem teljesítik az ETSZ által megszabott tenyésztésbe vétel feltételeit akkor, az utódok csak regisztrációs lapot kaphatnak. Ha később az utód teljesíti az ETSZ által megszabott tenyésztésbe vétel feltételeit FCI származási lapot kaphat. /Nálunk már négy éve ez a módszer bevált, jól működik!/
Ha bárkinek a fentiekhez kapcsolódóan építő javaslata lenne, kérem, küldje el hozzám.
A tenyésztők ötletére, javaslatára kiemelten számítunk, olyan javaslatokra, ötletekre, amelyek megkönnyíthetik, segíthetik tenyésztői munkájukat. A megküldött javaslatokat továbbítom a tárgyalások folyamán.

Köszönettel és tisztelettel:
Pischoff Ferenc
MKFE elnöke
Budapest, 2017. augusztus 15.

vissza