Kapcsolat

Szervezet:
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesulet
Adószám:
18288511-1-42
Székhely: 1147 Budapest Gervay utca 117/a.

Információ: 06 20 384 2429

Levelezési cím: Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület
Budapest pf. 214
1590

E-mail:
talizman848@gmail.com

Budapest 1147. Gervay utca 117/ a.
Bankszámla száma:
11600006-00000000-57449755
IBAN: HU3111600006000-
0000057449755
SWIFT kód:GIBAHUHB

Kapcsolat: Pischoff Ferenc
Telefon: 0620/3738123

Fajtamentés: Pischoff Ferencné
Telefon: 0670/2074433
E-mail:
talizman848@gmail.com

Látogatás a Kuvasz Őr program helyszínén.

 

Szombaton 2019.09.21.-én a kuvasz másik munkaterületéről kaptunk ízelőt. A kuvasz eredeti környezetben végzett munkájáról

Szombaton a kuvasz másik munkaterületéről kaptunk ízelőt. A kuvasz eredeti környezetben végzett munkájáról készít oktató filmet egy profi stáb, először őket kísértük el, az eredeti helyszínre, (iskolásoknak fogják majd levetíteni) majd a „Kuvasz Őr” program vezetőjével Szép Ábrahám vadgazda mérnökkel, Dr. Hudák Péter tenyésztési vezetőnkkel látogattuk meg a programban dolgozó kuvaszok egy részét, akinél elvégezhető volt a tenyészszemle, akik betöltötték a 15 hónapos kort. Dr. Hudák Péter a programban első ízben megszületett almot bechipezte, DNS mintát vett, a szülőktől pedig 3 ml vért a NÉBIH labor számára. Adminisztratív munkában segítségünkre volt Pischoff Ferencné az MKFE irodavezetője. A kuvaszok jól szerepeltek a felméréseken, olyannyira, hogy Bekölcén az egyik kan kuvasznak kiemelkedő munkáját kiváló minősítéssel értékeltem, a többiek megfeleltek.

Amikor megjelentünk Bátonyterenye külterületén, hogy megtekintsük az ott működő juhászatot és persze a kihelyezett kuvaszokat, közeledésünket azonnal észlelte a két kuvasz bátran őrizték a területet, pedig még az egyéves kort sem érték el. A pásztor tekintetét olvasva azonnal levették, hogy mi nem ellenséges szándékkal érkeztünk csupán egyszerű látogatók, kíváncsi emberek vagyunk. Lenyűgöző volt megtapasztalnom, hogy a kuvaszok a juhokra félszemmel mindig is vigyázva időnként villám gyorsan bejárják, ellenőrzik az irdatlan nagy területet, egyszer az egyik távoli domb tetején látom őket, majd kis vártava ott vannak mellettünk, majd ismét két kis fehér pontként tűnnek fel a távolban. Egy nap vajon hány kilométer lehet a talpukban? Éjjel nappal, függetlenül az időjárástól, a jószágok mellett teljesítenek szolgálatot együtt élnek velük gazdájuk megelégedésére. Nagy kitüntetésnek tartom, hogy Fehér Morcos Terka barátságát élvezhettem, ott a nyáj mellett a szabadban, igaz csupán röpke időre, mert sürgős dolga volt, hisz feladata nem a haverkodás, hanem a nyájőrzés. Terka kitüntető barátsága mindennel felért. Köszönöm Terka! Csodálom a pásztorok ember feletti munkáját. Itt nincs tévézés, nincs wellness, nincs szabadságolás, nyaralás, szórakozás állandó készenlétet odafigyelést követel meg ez a fajta hivatás. Mindenhez kell érteni, mindent meg kell oldani, ismeretlen a tehetetlenség! Ismerni kell a jószág legapróbb rezdülését. Szeretni, tisztelni, megbecsülni kell, az állományt, és társát, a kuvaszt. Fazekas Robitól a juhászgazdától búcsút veszünk fejlámpa már Robi homlokán, segítője szólt, hogy fent az erdős szélén éppen szülni készült az egyik anyajuh. Elköszöntünk egymástól már erősen sötétedik. Távolodván alakjukat a sötétség egyre jobban befonta, jó munkát Robi, jó munkát, erőt, egészséget kuvaszok! Isten áldjon benneteket!

Pischoff Ferenc

vissza