Kapcsolat

Szervezet:
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesulet
Adószám:
18288511-1-42
Székhely: 1147 Budapest Gervay utca 117/a.

Információ: 06 20 384 2429

Levelezési cím: Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület
Budapest pf. 214
1590

E-mail:
mkfe.elnok@gmail.com
mkfe.iroda@gmail.com

Budapest 1147. Gervay utca 117/ a.
Bankszámla száma:
11600006-00000000-57449755
IBAN: HU3111600006000-
0000057449755
SWIFT kód:GIBAHUHB

Kapcsolat: Pischoff Ferenc
Telefon: 0620/3738123

Fajtamentés: Pischoff Ferencné
Telefon: 0670/2074433
E-mail:
mkfe.iroda@gmail.com

Kuvasz Speciális CAC Kiállítás és Tenyészszemle Szentes 2015. április 04.

 

Beszámoló a Szentesen megtartott CAC kiállításról és tenyészszemléről. A rendezvényen 60 kuvasz volt bemutatva.

Kuvasz Speciális CAC Kiállítás és Tenyészszemle Szentes 2015. április 04.

Rendező: Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület ETSZ Közhasznú Szervezet

Fő szervező: Dr. Dobos András

Bírók:

Kiállítás

Hódosi József FCI küllembíró.

Dusan Rodic FCI küllembíró és FC őrző-védő teljesítménybíró, Szerbiából.

Tenyészszemle

Küllem:

Hódosi József FCI küllembíró.

Viselkedés: Alaptermészet Vizsgálat:

Pischoff Ferenc FCI küllembíró és FCI őrző-védő teljesítménybíró.

Dr. Dobos Andrással már 2014. év novemberben egyeztetett az MKFE vezetősége, hogy Szentesen tartja meg az MKFE ETSZ a 2015. év első Kuvasz Speciális CAC Kiállítását.

Dr. Dobos András az MKFE Tenyésztési Bizottságának, valamint az MKFE ETSZ Tudományos Tanácsának a tagja vállalta, hogy a kiállítás fő szervezője lesz, továbbá a kiállítási katalógus cím oldalának a megtervezését, küllemi kialakítását is elvégzi. Az elmúlt hónapokban folyamatos egyeztetésben voltunk. Dr. Dobos András nemes célok által vezérelve végezte a kiállítás szervezését időt, energiát, anyagi áldozatot nem sajnálva. Célja volt elsősorban a kuvasz megbecsülése, méltó környezetet biztosítani a bemutatásukhoz, valamint a kiállítók magas színvonalú kiszolgálása, annak érdekében, hogy a kuvaszosok egy emlékezetes boldog békés kuvaszos napot töltsenek el Szentesen. Bátran állíthatom, hogy minden képzeletet felülmúlva sikerült! Nagybetűvel írva, „KÖSZÖNET ÉRTE”!

A kiállítás menete.

Szabó Sándor a méltán világhírű tárogató művész tolmácsolásában csendült fel a Magyar Himnusz, 10. 15. perckor.

Szirbik Imre Szentes Város Polgármestere, - aki egyben a rendezvény Fő Védnöke volt - nyitotta meg a kiállítást, majd a bírók bemutatása következett. Jómagam, mint az MKFE elnöke megköszöntem azt a kimagasló szeretett teljes fogadtatást, amelyben Szentes város polgárai, a szervezők fogadtak bennünket, kuvaszosokat. Megköszöntem Dr. Dobos Andrásnak kimagasló áldozatos munkáját. Megköszöntem a kiállítóknak, hogy jelenlétükkel megtiszteltek bennünket, hogy igen rég nem tapasztalt nagy létszámban hozták el kuvaszaikat bemutatni, amelynek köszönhetően gondoskodtak az igazi tartalomról. Megköszöntem a határainkon túlról érkezőknek, hogy eljöttek hozzánk, Erdélyből, Dél Vidékről, Németországból, Svájcból, hosszú fáradságos utat megtéve, hogy bemutassák, megmutassák kedvenceiket, továbbá, hogy eltöltsünk együtt egy szép és emlékezetes kuvaszos napot. Sok sikert kívántam minden résztvevőnek! Elmondtam, hogy a helyezésektől függetlenül, a mai napon mindenki győzni fog már azáltal is, hogy ilyen magas létszámban összejöttünk, közeli távoli vidékekről, országokból, annak érdekében, hogy együtt legyünk, hogy együtt ünnepeljük e szép napon a kedvencünket, a kuvaszt.

Elmondani is nehezen lehet, azt átélni kellett, ahogyan a vendéglátóink, minden percben, minden pillanatban lesték a kívánságunkat, mindenben igyekeztek segítségünkre lenni. Köszönet érte!

Parádés reggelivel, majd 12 fogásos ebéddel és vacsorával kínáltak. Első osztályú szállodában sem kaptunk volna jobb ellátást, mint amilyenről, Dr. Dobos András és csapata, valamint a szponzorok meglepetek bennünket, kuvaszosokat. A gyerekek szórakoztatásáról is gondoskodtak a szervezők, továbbá a Nógrád megyéből jött mentőkutyás csoport bemutatóját is megcsodálhattuk. A kuvaszos ügyességi, őrző-védő bemutatóra az elhúzódó bírálatok miatt már nem kerülhetett sor, mivel még a tenyészszemle is, hátra volt melyet végül is késő este 20 órára fejeztünk be.

Önállóan megrendezett kuvasz kiállításon az elmúlt évtizedekben nem volt példa, hogy ilyen magas volt a nevezők száma. Hatvan nevezés érkezett a kiállításra, továbbá 9 nevezés a tenyészszemlére. Az 1980 – as évek hangulata volt érzékelhető. Két körben folyt a bírálat, külön a szukáknak és kanoknak. Dusan Rodic, a szukákat, Hódosi József a kanokat bírálta. Nagy nyomás nehezedett a ring titkárokra, írnokokra, az adminisztrációra, akik hozzáértéssel példamutató türelemmel végezték a munkájukat: Berényi Ani, Konyha Andrea, Kovács Henriett, Kovács Imréné, Pischoff Ferencné. Köszönet érte!

A szukák és kanok bírálata után a két kör, egy nagy körré átalakult, ahol sor került az egyes osztályok kiértékelésére, a CAC és a Res. CAC címek kiadására. Először jöttek a kan kuvaszok, majd a szukák. A végső megmérettetésre a CAC címet kapott szukák és kanok vetélkedtek a fajtagyőztes címért.

Újabb lehetőség, hogy 2015. évtől bevezetésre került az MKFE ETSZ –nél a „Munka Osztály” amelyre azok a kuvaszok jelentkezhetnek, amelyek sikeres FCI munkavizsgát tettek, valamint megkapták rá az ötnyelvű, munkavizsga bizonyítványt.

A fajtagyőztes cím kiadása után újból felcsendült a Himnusz, majd következett a BIS program, melyre szintén szép számmal érkezett nevezés, az FCI kiállítási szabályának megfelelően.

A tenyészszemlére 17. 15 órakor került sor. A részletes küllembírálat, valamint a különféle mérések, után következett az Alaptermészet Vizsgálat. Küllemben, egy kuvasz nem felelt meg foghiba miatt. Az Alaptermészet Vizsgálaton a megjelent kuvaszok közül 4 kuvasz kiválóan megfelelt, 2 kuvasz megfelelt.

Mindenkinek nagyon köszönöm a részvételt, a példamutató viselkedést, a türelmet, hisz a nagy létszám miatt, az utóbbira is nagy szükség volt.

A kuvaszok, a kuvaszosok, a rendezők, a szervezők, ezen a napon igen magasra emelték a lécet. Példamutató, kulturált viselkedéssel kitűnőre vizsgáztak a gazdik és a kuvaszok egyaránt. Köszönet érte!

Pischoff Ferenc

MKFE elnök

2015. április 7.

vissza