Kapcsolat

Szervezet:
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesulet
Adószám:
18288511-1-42
Székhely: 1147 Budapest Gervay utca 117/a.

Információ: 06 20 384 2429

Levelezési cím: Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület
Budapest pf. 214
1590

E-mail:
mkfe.elnok@gmail.com
mkfe.iroda@gmail.com

Budapest 1147. Gervay utca 117/ a.
Bankszámla száma:
11600006-00000000-57449755
IBAN: HU3111600006000-
0000057449755
SWIFT kód:GIBAHUHB

Kapcsolat: Pischoff Ferenc
Telefon: 0620/3738123

Fajtamentés: Pischoff Ferencné
Telefon: 0670/2074433
E-mail:
mkfe.iroda@gmail.com

IPO vizsgás Vértesi Selymes Ékes Csillag

 

Sikeres IPO I. vizsgát tett Csillag Kuvasz szuka, Smidtné Pintér Erika felvezetésével. A kutya felkészítésében Nagy Géza kiképző és Tóth Roland segéd vett részt. Az alábbi cikk Smidtné Pintér Erika a kutya tulajdonosának és felvezetőjének az írása.

Immár egy hét távlatából, nagy izgalomból „kigyógyulva”, örömömet megosztom: nagy álmom vált valóra, hogy nekem is legyen IPO I. vizsgás kuvaszom.
A történet úgy kezdődött, hogy egy nagyon jó kutyát kaptam Juhász Józsitól (Vértesi Selymes kennel). Csillag, mind küllemben, mind munkában ígéretesen indult, s mint az idő bizonyította, folytatódott is.
A tudatlanok merészségével nagyot álmodtam, négy évet dolgoztam keményen a valóra váltásáért. Ehhez segítőkre is nagyon nagy szükségem volt, s hál’Istennek számosan voltak. Bocsánat, hogy ezek közül csak kettőt emelnék ki: Nagy Gézát, aki végig irányította segítette munkánkat, akitől bepillantást kaptam a kutyakiképzés rejtelmeibe; elvezetett a BH, BH II. s végül az IPO I. vizsgákig. A másik, aki nélkül ez nem jöhetett volna létre, segédünk, Tóth Roland, aki azt sem tudta honnan kezdje a kutya felépítését, egy nem szokványos fajtával, nem egyszerű előélettel, s minden nehézséget leküzdve nagyszerűen sikerült. Mindkettőjük szakmai nagyságát bizonyítja, hogy nemcsak a tipikus „munkakutyával” képesek IPO-i magasságba eljutni. Köszönet a türelmükért és kitartásukért.
Köszönet, azon sokaknak is, aki egy-egy tanáccsal, biztatással segítettek.
Vagyunk páran olyan „őrültek”, aki igyekszünk bizonyítani, hogy ma is benne van az a munkaképesség a kuvaszban, amiről Zajcsek Alfons írt egykoron. Tudomásom szerint VS Ékes Csillag a nyolcadik kuvasz, akinek ezt sikerült elérnie: MKFE jelenlegi elnökének volt három (Riky, aki K2-ig jutott, Dorka és Keszi Jázmin, aki nemrég távozott az égi vadászmezőkre), volt a 70-es években Cegléden egy K3 szinten versenyző kuvasz; hallottam egy Mariann nevű hölgyről, akinek szintén K2-es vizsgás kuvasza volt; s talán volt egy kuvasz Békés megyében, akinek szintén volt K1-es vagy IPO I-es vizsgája. Kérem, hogy akinek bárminemű tudomása van ezekről az elődökről, egészítse ki, pontosítsa felsorolásomat, hogy meg tudjuk őrizni ezen kutyák emlékét.
Így Csillag jelenleg az egyetlen élő IPO vizsgás kuvasz, de reményem szerint hamarosan lesz követője.
Két képet mellékelek illusztrációként; az egyik tavaly készült Birminghamben a NEC arénájában, ahol Csillag megmutathatta a világnak, hogy milyen szép a magyar kuvasz a világ egyik legnagyobb kiállításán, a CRUFTS-on (képért köszönet a rendezvény hivatalos fotósainak), a másik engedelmes munka közben, amint vidáman, élvezettel és koncentráltan menetel velem (a képért köszönet a Czimre-team fotósának).

vissza