Kapcsolat

Szervezet:
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesulet
Adószám:
18288511-1-42
Székhely: 1147 Budapest Gervay utca 117/a.

Információ: 06 20 384 2429

Levelezési cím: Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület
Budapest pf. 214
1590

E-mail:
mkfe.elnok@gmail.com
mkfe.iroda@gmail.com

Budapest 1147. Gervay utca 117/ a.
Bankszámla száma:
11600006-00000000-57449755
IBAN: HU3111600006000-
0000057449755
SWIFT kód:GIBAHUHB

Kapcsolat: Pischoff Ferenc
Telefon: 0620/3738123

Fajtamentés: Pischoff Ferencné
Telefon: 0670/2074433
E-mail:
mkfe.iroda@gmail.com

Egyesületünk 2020. évi utolsó két rendezvénye.

 

2020 november 07 Tenyészszemle, Őrző-védő verseny

Tenyészszemle

Helyszín: Kápolna, Művelődésügyi Ház

Bírók voltak:

Küllem: Dr. Hudák Péter

Alaptermészet Vizsgálat: Zsóri Zsolt

A tenyészszemlén megjelent 7 kan és 13 szuka

Alaptermészet vizsgálat eredménye

- Kiválóan megfelelt minősítést elért 4 szuka és 2 kan

- Megfelelt: 12 kutya

- Visszarendelve: 2 szuka

Küllem bírálat eredménye

- Kiválóan megfelelt 1 szuka és egy kan

- Megfelelt 18 kuvasz

- Nem felelt meg: -

A tenyészszemle befejezése után a Svéd Kuvasz Klub vándorserlegét adtam át Tancsics Antalnak, akinek a kuvasza az ez évi Klubkiállításunkon a fajtagyőztese címet érte el.

Kutya neve: Borza-Parti „Őrség” Dáma, KI-CAC KGY-BOB

Gratulálunk Tancsics Antal tenyésztőnek!Kuvasz Őrző-védő verseny, bátorság próba”

„Az Év Legbátrabb Kuvasza címért 2020”

Helyszín: Kápolna, Művelődésügyi Ház

Bíró: Pischoff Ferenc

A kiterjedt járvány miatt maximáltuk a jelentkezők létszámát 10 versenyző nevezését fogadtuk el.

A verseny 14. 45 kor a tenyészszemle befejezését követően indult. Az őrző-védő segéd váratlanul beteget jelentett, így Zsóri Zsolt ugrott be helyette.

A verseny két részből állt.

A.) Együttműködés, állóképesség ügyességi feladat /20 pont/

- 150 méter lassú futás a kijelölt területen, futás közben hanghatás. A hanghatás pisztolyból lett leadva. A kuvasz lehetett pórázon, vagy szabadon. A kutyának a FV mellett kellett, haladnia. Kisebb előre oldalt, vagy hátra mozgás a kutya részéről nem számított hibának. (10 pont)

- Pórázon vezetés lebegő zászlók között haladva (5 pont)

- 50 cm – es akadály átugrása. (5 pont)

Össz pontszám: 20 pont

A 150 méter futás közben leadott pisztolylövésre egyetlen kuvasz sem reagált félelemmel, magabiztos viselkedést mutattak, nyugodt tempóban futottak tovább! A 150 méter futást lendületes jó tempóban tökéletes együttműködéssel hajtották végre. A „magasugrást” (50 cm) a többség teljesítette. (1 kuvasz nem ugrotta, 2 kuvasz másodikra) Nem magasugrási rekord felállítása volt a cél, hanem a kuvaszban meglévő akarat felmérése „a gazda kedvéért megteszem.”

Az „A” feladatokon elért össz pontszám kizárólag a bátorságpróbán a pontazonosságot elért kuvaszok esetén került beszámításra! Egyébként csupán jelzésértékű volt a kuvasznak a feladatokhoz történő hozzáállásáról kaptunk értékes információt.

Egy esetben fordult elő pontazonosság a 6. 7. helyezésnél, ahol az „A” feladatnál magasabb pontszámot elért kuvasz végzett előrébb.

B.) BÁTORSÁGPRÓBA /100 pont/

Bírálati szempont.

Elvárt viselkedés: A kuvasz legyen bátor, magabiztos, élénk, tetterős, figyelmes, kitartó, energikus, önálló cselekvésre képes.

Csökkentette a gyakorlat értékét: Közömbös, érdektelen, bizonytalan, figyelmetlen, nyugtalan, ideges, önállótlan, meghátrál, félénk, kezelhetetlen, ok nélkül támad.

Feladatok voltak:

- Rejtekhely mögül váratlan támadás a kutya és a gazda ellen: /30 pont/

- Kikötött, magára hagyott kutya megtámadása: /30 pont/

- Területvédelem: /30pont/ A magára hagyott kutyának egyedül önállóan őriznie kellett a rábízott területet.

- Közömbösítés: /10 pont/ (megnyugvási készség vizsgálata) Elfogadott: gyorsan vált, hamar megnyugszik, nyugodt. Kisebb hiba: nehezen nyugszik meg. Súlyos hiba: veszély elmúltával ok nélkül támad, agresszív, kezelhetetlen, nem lehet megnyugtatni.

Pontszámok, minősítés:

Kiválóan megfelelt: 90-100 pont, Jól megfelelt: 80-89.5 pont, Mérsékelten megfelelt: 70- 79.5

Hiányos: 0-69.5 pont

A bátorságpróba feladatait a többség általában a kuvasztól, mint őrző-védő fajtától elvárt bátor magabiztos viselkedéssel oldotta meg. Amelyik kuvasz bizonytalan, félénk viselkedéssel élte meg a váratlan helyzetet, nem engedtük negatív élménnyel távozni, az őrző-védő segéd igyekezett önbizalmát meghozni. (kapott pontszámát már nem befolyásolta)

A magára hagyott kikötött kuvaszok egy részét megzavarta a kikötés, volt közöttük olyan, amelyet teljesen leblokkolt, ez a szokatlan helyzet. Ilyenkor a gazdát mellé rendeltem a siker élmény elérése érdekében. (kapott pontszámát már nem befolyásolta) Öt kuvasz kifejezett magabiztos bátor helytállással oldotta meg e nem mindennapi feladatot, nem tértek ki a támadás elől szembeszálltak a „zsivánnyal” határozott intenzitással igyekeztek megvédeni magukat. /Őrző-védő kutyának legfontosabb tulajdonsága, a kellő önbizalommal párosul bátorság/ Területőrzésnél a kuvaszok a „zsivány” hangos, kiabáló, hadonászó, támadó, megfélemlítő akciójára, önálló, magabiztos, határozott, bátor viselkedéssel válaszoltak. Volt olyan kuvasz is, amely nehezen kapcsolt, vagy a gazdáját keresve, kutatva, nem törődött a támadóval, de volt olyan kuvasz is, amely a dróthálót igyekezett harapásával kibontani, hogy hozzáférjen az ellenséghez. A többségnek a területőrzés feladata feküdt jobban.

A rejtekhely mögül történő váratlan támadás néhány kuvaszt meglepett. Az itt ott bizonytalan, elkerülő, bátortalan, viselkedésnek az okát, a tapasztalanságban, (egyeseknél) a két év alatti életkorban, vagy talán az ingerszegény környezetben történő életvitelben kereshetjük? Annyit zárójelben érdemes megjegyezni, hogy a születetten bátor, magabiztos kutya akkor is oda áll, a veszély elé, - tudja a dolgát - ha még sohasem találkozott őrző-védő munkával, aktív magabiztos viselkedéssel védi meg önmagát, engedelmeskedvén a beléje kódolt ősi törvénynek.

Általában biztató volt a kuvaszok bátor helytállása, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az első és az ötödik helyezett közt mindössze 5 pont volt a különbség!

Gratulálok az összes résztvevőnek, a győztesnek, és külön a II. helyezettnek, aki az elmúlt évben az „Év Legbátrabb kuvasza címet” érte el. Idén gazdája újra megmérette kuvaszát és mindössze egy pont különbséggel csúszott le az első helyről. „Nem probléma jövőre megnyerem” mondta kellő határozottsággal, amikor elköszöntünk egymástól. Ez megsüvegelendő, igazi kuvaszos hozzáállás!

Mobiltelefonok fényénél került sor a díjátadásra.

Az első hat helyezett:

Az Év Legbátrabb Kuvasza címet” I. Megyeri-Nomád Csibész érte el Minősítése, kiváló 99 pont

II. Pusztahegyi Bátor Bodrog Minősítése, kiváló 98 pont

III. Homokpusztai Haramia Nevetős Minősítése, kiváló 97 pont

IV. Dunamenti Jeles Csanak Minősítése, kiváló 96.5 pont

V. Fehér-Morcos Tizedes, Minősítése, kiváló 94 pont

VI Ludas Matyi Nomád Minősítése Jól megfelelt 85 pontKöszönet Pető Zolinak, a kulturált minden igényt kielégítő helyszín biztosításáért.Pischoff Ferenc

FCI őrző-védő teljesítménybíró

vissza