Kapcsolat

Szervezet:
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesulet
Adószám:
18288511-1-05
Székhely: 3532  Miskolc Testvériség utca 67.

Információ: 06 20 384 2429

Levelezési cím: Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület
3931. Mezőzombor Kölcsey u. 45.

E-mail:
mkfe.elnok@gmail.com
mkfe.iroda@gmail.com

Miskolc Testvériség utca 67.
Bankszámla száma:
11600006-00000000-57449755
IBAN: HU3111600006000-
0000057449755
SWIFT kód:GIBAHUHB

Kapcsolat: Zsóri Zsolt
Telefon: +36 20 384 2429
Fajtamentés: Pischoff Ferencné

Telefon: 0670/2074433
E-mail:
mkfe.iroda@gmail.com

„Kuvasz Őr” tenyészszemle. 2021. május 25.

 

Négy helyszínen tartottunk tenyészszemlét:
Tard, Bükkzsérc, Bátorterenye, Bercel-Ordas Puszta.
FCI küllembíró volt: Dr. Hudák Péter, FCI Őrző-védő teljesítménybíró, Pischoff Ferenc

Az állattartó gazdákhoz kihelyezett kuvaszok tenyészszemléjét többnyire a kuvasz munkaterületén végeztük, végezzük, a gazda birtokán, autentikus környezetben. Teljesen egyértelmű, hogy idegen, más kuvasz fogadásáról, részvételéről itt szó sem lehet. Számukra nyitva az út Egyesületünk által előre meghirdetett tenyészszemlékre, amely évente általában 5-6 eseményt tesz ki rendezett, kultúrkörnyezetben, ilyen lesz a soron következő, Szentendrén május 29.-én, vagy ilyen volt az elmúlt hónapban a kápolnai és a budapesti tenyészszemle.
Eredeti környezetben a „Kuvasz őr” programban dolgozó kuvaszok közül a mai napon nyolc kuvasznak tartottunk tenyészszemlét négy helyszínen. Egy kuvasz kivételével megfeleltek. A gazdáknál rendre érdeklődtünk, mennyire váltak be a kuvaszok, elégedettek a munkájukkal? Megnyugvással hallgattuk, a jó híreket: „A jószágok biztonságban vannak, amióta itt vannak a kuvaszok.” Bercel - Ordas pusztán gazdálkodó agrármérnök szavait idézve: „Amióta nálunk van Jámborházi-Kedves Varsány, és Benézlázai Ara, megszűntek a rejtélyes birka pusztulások! Korábban a kuvaszok kihelyezése előtt a szokásos helyszíni bejárásnál, Szép Ábrahám (a program vezetője) és jó magam tanúi voltunk egy szétszaggatott birka tetemnek, farkas vagy kóbor kutya falkára gyanakodtak a szakértők. Bükkzsércen videó felvételt mutattak, a birkanyáj és a kuvaszok élőhelyéhez közel egy növendék farkas futott be az erdőbe. A juhok itt is biztonságban vannak, kuvasz őrködik a tanyán.
A mai tenyészszemlét értékelve általános vélemény volt köztünk, amelyet a tenyészszemlét meglátogató Mészáros Mihály FCI küllembíró is megerősített: Több kiemelkedő küllemű és viselkedésű kuvaszt ismerhettünk meg a mai napon.
Bercel- Ordas pusztán alomellenőrzést is végeztünk, Dr. Hudák Péter, DNS mintát vett a kölyköktől, majd megkapták a féreghajót. Benézlázai Ara az anya, nagy figyelemmel kísérte minden mozdulatunkat, állandó ellenőrzést végzett a kölyköknél, sebtében megszoptatta őket, majd a levágott birka belsőségéből nagyokat falatozva visszaöklendezte, igazi csemegével látta el a kicsinyeit, engedelmeskedve kiváló anyai ösztönének.
Varázslatos hazai tájakat, csodás kuvaszokat, tettre kész kivételes embereket, ismerhettünk meg, akik naponta dacolva a nehézségekkel, a természeti erők szeszélyeivel, igazi elszántsággal végzik embert próbáló munkájukat, mély hivatástudattal, a természet iránt érzett tisztelettel szeretettel. Sok erőt ad nekik kuvaszuk bátorsága, hűsége, sugárzó szeretetük ragaszkodásuk. Öröm volt látni az egymáshoz tartozás a közös munka szoros kötelékét. A gazdák tisztelik szeretik kuvaszukat, büszkék a munkájukra.
Késő este értünk haza már sötét volt, fáradságos, de felejthetetlen napot tudhattunk a hátunk mögött.

vissza