Kapcsolat

Szervezet:
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesulet
Adószám:
18288511-1-42
Székhely: 1147 Budapest Gervay utca 117/a.

Információ: 06 20 384 2429

Levelezési cím: Pischoff Ferenc

E-mail:
talizman7@freemail.hu talizman848@gmail.com

Budapest 1147. Gervay utca 117/ a.
Bankszámla száma:
11600006-00000000-57449755
IBAN: HU3111600006000-
0000057449755
SWIFT kód:GIBAHUHB

Kapcsolat: Pischoff Ferenc
Telefon: 0620/3738123

Fajtamentés: Pischoff Ferencné
Telefon: 0670/2074433
E-mail:
talizman7@freemail.hu

Beszámoló a Kuvaszok, és Kuvaszosok Világtalálkozójáról

2016.08.28.

Kedves Kuvaszos Barátaink!
Kuvaszok és Kuvaszosok Világtalálkozója, 2016 augusztus 12-15
Előzmények.
A vezetőség először csodálkozva fogadta a javaslatomat, amikor Pető Zolitól kérdeztem „Zoli megcsináljuk, jövőre?” Már jövőre? Igen jövőre volt a válaszom. „Tudod mit, most vagyunk, lendületbe vágjunk bele.” Volt a válasza.
Tehát belevágtunk!


2015 szeptemberben, amikor először leültem tárgyalni Boda Mihállyal, az Ökotúra-Vendégház és Kemping /Hortobágy község/ tulajdonosával, a leendő világtalálkozó helyszínéről, egy-két beavatott személyen kívül senkinek sem szóltam. Először is egy ideális helyszínt kellett találnom és megállapodni az időpontban. Mihállyal hosszas egyeztetés után megtaláltuk a megfelelő időpontot is, amely így utólag visszatekintve szerencsés választás volt.
Évek óta Hortobágy községben ezen a helyen szálltunk, meg amikor az Országos terelő bajnokságot és a munkaversenyt rendeztük. Központi helynek megfelelő, több mint ideális. Ami fontos, a tulajdonos szereti a kutyát, ráadásul kuvaszai vannak, beengedi őket a szobába is, megfelelő viselkedés esetén. Az árnyas kert, a kulturált szállás, a szakmai nap részére biztosított tágas nagy terem, biztosíthatja, hogy mindenki jól érezze magát. Egyébként Hortobágyot, a Kilenc-lyukú hidat szinte mindenki ismeri a világon.
Persze ekkor még sejtésem sem volt, hogy mire vállalkozom, vállalkozunk!
A programok előkészítése, a szponzorok felkutatása, a helyi polgármesterrel a kapcsolat felvétel, a Hortobágyi Non profit Kft –vel tárgyalások, alkudozások a nagy sátor ügyében. A segítő tolmácsokkal történő folyamatos egyeztetés. A szakmai előadók felkérése, egyeztetés velük, a FM- el történő levelezéseim, tárgyalásaim, kapcsolattartás a határon kívüliekkel, a kiállításra történő soha nem tapasztalt létszámú nevezések fogadása, egyeztetések, és egyáltalán a négy napot megfelelő tartalommal való megtöltése, virágok beszerzése, hogy szebbé varázsoljuk a kiállítás helyszínét, a szakmai napra szinkron tolmácsolás megszervezése, megtalálni a legjobb ajánlat, tévőt, ez mind kihívás volt számunkra, számomra. Hogy igazán mivel járt most már jól tudom, iszonyú sok munkával, izgalommal, stresszel. No és persze ott volt mellékesen a Kuvasz Hírek nyomdára történő előkészítése, a világtalálkozóra ígért ünnepi bemutatása.
A rendezvény
A rendezvényt 08. 12. –én Hortobágy község polgármestere, Vincze Andrásné nyitotta meg, 18 órakor, az MKFE központi helyén az árnyas kertben, ezt követően, Korózs András köszöntötte az egybe gyűlteket, jó magam, és a házigazdánk Boda Mihály is mondtunk köszöntőt. A jelen lévő MKFE vezetősége is bemutatkozott. Megkértem a jelen lévőket, a központban lakókat, hogy mondjanak egy pár szót magukról kuvaszaikról. A 44 ember bemutatkozását a facebookon élőben is láthatta, akit érdekelt. Nagy örömünkre közben megérkezett a svéd küldöttség, is akiknek a repülőgépe a debreceni repülőtéren szállt le 17.30 kor. A bemutatkozásokat két ünnepi esemény követte. 1.) A Kuvasz Hírek ünnepi kiadványát (265 oldal) mutattam be. Meg köszöntem Jávorszki Évának a több hónapos segítő önzetlen, színvonalas szerkesztői munkáját! Köszönet érte! Az esemény után a legtávolabbról érkezett (USA) kuvaszos barátunknak adtunk át egy szép díjat, egy fafaragványt. /A közelben elhunyt Vass László fafaragó készítette./ Ezt követően vacsora, majd kötetlen baráti beszélgetés folyt éjfélig egy kis tokaji törkölypálinka kíséretében.
A szakmai napon részt vevőket bevezetőként, 9 órakor egy látványos zenés filmmel köszöntöttük, megjelenítve benne azt az országot ahonnan érkeztek, bemutatva, nemzeti zászlójukat. 16.30 kor zártuk a szakmai napot, amelyen 10 előadó tartott magas szintű kiváló előadást. (hazai és külföldi szakemberek)
A szakmai napról egy hiteles véleményt megosztok a kedves olvasóval, a német kuvasz klub, a Kuvasz Freunde elnökétől, „Franz Steinsdörfer, Úrtól:
„Dr. Wallner Gabriella előadása felkeltette bennem a reményt, hogy megnyitotta a kapukat, hogy a jövőben új utakat keressenek az orvosi problémákra és készen álljanak a meglepetésekre.
Aztán ott volt Dr. Dobos előadása. Csak az tud ennyi lelkesedést sugározni, aki számára a szakmája megszállottság, és aki annyira biztos a tudásában és tapasztalatában, hogy fütyül az összes nagy szervezetre, lobbyra és úgymond szakértőkre. Tűzijáték módjára dobálta a hallgatóság körébe a szembetegségekről és a PRA tesztekről szerzett személyes tapasztalatait. Személyes tudásom és különböző egyetemek kutatóival végzett számos beszélgetésem alapján teljes egészében alá tudom írni azt, amit elmondott. Aki akkora tudással rendelkezik, mint Dr. Dobos, aki annyi kutatást végzett egymaga és ilyen tapasztalattal rendelkezik, annak még az is megengedett, hogy kissé arrogánsan és büszkeséggel telve mutassa be tudását. Dobos szereti az állatokat és különleges kapcsolata van a kuvasszal, és ez teszi számomra őt kuvasztekintéllyé.”
Előadásokat tartott még:
9 óra. Megnyitó: Pischoff Ferenc MKFE elnök
9.15 Első előadó: Dr. Wallner Gabriella /Hungary, Állatorvos, MKFE Tudományos Tanács tagja//
Előadásának témája: Homeopátia a kutyatenyésztésben
9. 50 Második előadó: Franz Steinsdörfer /Németország/
Előadásának témája: Képes a kuvasz a túlélésre, Nyugat Európában?
10.25 Harmadik előadó: Vas Krisztián. /Kanada/
Előadásának témája: A kanadai kuvasz állomány múltja, jelen, jövője
11. óra Negyedik előadó: Dr. prof Kovács András /Hungary, Állatorvos, MKFE Tudományos Tanács tagja, FCI küllembíró, egyetemi tanár/
Előadásának témája: A kuvasz eredete
11. 35 Ötödik előadó: Dr. Dobos András /Hungary, szemész állatorvos, MKFE Tudományos Tanács tagja, egyetemi tanár/
Előadásának a témája: Tévedések a PRA –ról.
Kb. 12.15 órától 13. 45 ig EBÉDSZÜNT
14.00 Hatodik előadó: Dr. Hudák Péter /Hungary, MKFE tenyésztési vezető. MKFE Tudományos Tanács tagja, FCI küllembíró/
Előadásának a témája: Tenyésztés aktualitása.
14.35 Hetedik előadó: Pischoff Ferenc /Hungary, MKFE elnök, FCI őrző-védő és teljesítménybíró/
A korai szocializáció, MEOESZ Be vizsga. „Kultúr környezetben élő őrző-védő pásztorkutyák számára”
15.10 Nyolcadik előadó: Gombkötő Péter /Hungary, gerinces zoológiai szakreferens, Bükki Nemzeti Park/
Előadásának témája: A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén élő nagyragadozók és időszerű megőrzési feladatok, különös tekintettel az állattartó telepek közelében keletkező konfliktusok megelőzésére.
16 óra Tízedik előadó: Silvana Carlen
Előadásának témája: Svédország kuvaszai
Az előadások után 16. 45 –re busz jött értünk, irány a szafari park. (Malomházi vadaspark) Óriási élmény volt mindenki számára. Este 20 órától, záró előadás: Kuvaszok, a Hortobágy, és a Szürke marha kapcsolata. Izgalmas időutazásban volt részünk, Gencsi Zoltán jóvoltából. A szinkron tolmácsolásnak köszönhetően az előadások, érthetőek, élvezhetőek voltak.
Vasárnapi a 86 nevezővel felvonuló Klubkiállítást, a Himnusz vezette be, majd Vincze Andrásné Hortobágy község polgármestere megható szavai nyitotta meg. Őt követte Korózs András a MEOESZ elnöke, a kiállítás vezető bírója, majd Gencsi Zoltán alpolgármester mondott köszöntőt. A „Hortobágyi Délibáb Népdalkőr” zárta a megnyitót, akik még a kuvaszról is énekeltek. Ezen a napon számos újság, TV társaság tudósított az eseményről. Az egyik TV csatorna egyenes élőadásban számolt be a látottakról. A kiállításra meghívott számos „kuvaszos” küllembírók egyöntetűen gratuláltak a magas színvonalú rendezéshez, továbbá kifejtették, hogy nincs szégyenkeznivalónk, a megjelent kuvasz állományra legyünk büszkék!
A fajtagyőztes, a kiállítás legszebb kutyája: Fehér-Morcos Fantom fiatal kan kuvasz lett. Született: 2015. 05. 18 Gratulálunk! Tulajdonosa: Komlósi Béla, Tenyésztője: Pető Zoltán. A Svéd Kuvasz Klub által felajánlott vándorserleget is a fajtagyőztes kutya vihette haza. A következő klubkiállításig magánál tarthatja.
Köszönet Korózs András vezetőbírónak és Korózs Gábor bíró Uraknak a színvonalas, precíz korrekt mindenre kiterjedő munkájukért.
Köszönet szponzorainknak, akinek köszönhetően méltóan tudtuk köszönteni a győzteseket.
A délutáni tenyészszemlén, a részletes küllembírálat, a különféle mérések, az Alaptermészet Vizsgálat több feladatának értékelése, mellett, a megjelent kuvaszoktól DNS mintát vettünk. A tenyészszemle bírói voltak: Dr Hudák Péter, prof. Kovács András, FCI küllembírók, Pischoff Ferenc FCI őrző-védő teljesítmény és terelőbíró, Zsóri Zsolt őrző-védő segéd. A szemle meglehetősen elhúzódott, egészen 21 óráig, így teljesen ránk esteledett, már csak csillagok világítottak felettünk, a hortobágyi éjszakában.
Az esti búcsúvacsora után, népi tánc, flór klór műsor következett. A jó kedvű profi táncosok bevontak a műsorukban bennünket is. Ennek köszönhetően az Ökotúra Vendégház és Kemping (rendezvényünk központja volt) lakói, magyarok és nem magyarok, összeölelkezve, a táncosok segítségével elsajátíthattuk a kezdő lépéseket. A közös tánc vidámsága, hangulata, varázsa, még inkább közel hozott bennünket.
Hétfő reggel a záró napon, busz jött értünk elvitt a vonatállomáshoz, majd kis vonatra szállva a Hortobágyi Halastavak csodálatos világába „repített” a zötyögő, dülöngélő, de igen kedves kis vasút. Az úton odafelé a vonuló bivaly csordában, a felettünk elrepülő darvakban, az itt-ott halászó madarakban gyönyörködhettünk, egy fantasztikus lápi világ vett körbe bennünket. Megérkezvén a bátrak, a szédítően magas kilátó felső emeletén gyönyörködhettek, Hortobágy madárvilágban. Az élményt tovább fokozta az idegenvezetőnk által hozott nagy távcső, amelynek segítségével mi is ott lehettünk a több ezer madár közt.
A búcsú ebéden megköszöntem mindenkinek, aki bármilyen szinten hozzájárult a világtalálkozó sikeréhez. Megköszöntem Boda Mihály házigazdánknak az elmúlt három negyedév munkakapcsolatát, segítségét, a tolmácsoknak a több hónapos munkáját. /Krebs Andrea, Acsay Magdolna/ Megköszöntem külföldi kuvaszos barátainknak, hogy oly féltő szeretettel veszik körül kuvaszainkat, és, hogy megtiszteltek bennünket eljöttek közénk. Megköszöntem Franz Steinsdörfer /Németország/ Elnök Úrnak a szakmai napon kifejtett megható szavait: „a kuvasz lelki világán át ismerhettem meg a magyarság lelki világát, soha senkitől nem tanultam annyit, mint a kuvaszaimtól…” Megköszöntem Silvana Carlen a svédországi Kuvasz Klub titkárnőjének őszinte köszöntő szavait, elnökük üzenetét, a svéd küldöttség magával ragadó vidámságát, példaértékű jó kedvét, az ajándékot. Megköszöntem a bíróknak, a ring titkároknak a munkáját, a ringeket felállítók munkáját, Pető Zoltának a katalógus ügyében végzett profi munkáját.
Köszönöm feleségemnek, Marikának, önfeláldozó több hónapon át tartó lelkes munkáját, aki lelke motorja volt mindvégig a világtalálkozó szervezésének! Igazi támaszom volt e gigászi munkában!
Amikor a búcsú ebéd után felálltunk az asztaltól könnyes szemmel jöttek oda hozzám az USA népes küldöttsége, meghatódva öleltük át egymást, hála és köszönet volt mindnyájunk szemében.
Az együtt töltött rövid idő felejthetetlen, perceit, óráit, napjait, már senki sem veheti el tőlünk, bátran állíthatjuk „ez jó mulatság férfimunka volt”
Köszönet mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult a világtalálkozó világraszóló sikeréhez.
Köszönet a fiataloknak, akik szép számmal megjelentek a találkozón
Köszönet a tenyésztőknek, akiknek köszönhetjük, hogy a kuvaszfajta velünk lehet, hogy gondoskodnak a fajta fennmaradásáról tiszta vérvonalban.
KÖSZÖNET!
A világtalálkozóra jöttek: Svédországból, USA –ból, Kanadából, Székelyföldről, Dél –Vidékről, Szerbiából, Romániából, Szlovákiából, Norvégiából, Hollandiából, Belgiumból, Németországból, és természetesen Magyarországról.
Egy pár hozzászólás, vélemény a találkozóról:
Kuvasz Freunde elnökétől, „Franz Steinsdörfer, Úrtól:
- A kuvaszok és kuvaszbarátok grandiózus világkongresszusa óta már egy egész hét telt el, így már lassan a múlté. Épp ezért itt az idő, hogy mindazoknak köszönetet mondjak, akik ezt az eseményt lehetővé tették. Elsöprő és kitűnő program, emberi találkozások, kutyakiállítás és remek előadások. A helyszín is jól volt kiválasztva, nagyon kellemesen éreztem magam és a vendéglátók is igyekeztek gondoskodni rólunk.
Az MKFE, Pischoff Ferenc elnök úr és sok más segítő kéz tette lehetővé ezt a hihetetlen ünnepséget. Magam és a klubom, a Kuvasz Freunde Németország nevében is meg szeretném ezt köszönni. Kitüntetés volt számomra jelen lenni.
Megerőltető napok voltak, melyek bizalommal töltenek el kuvaszaink jövőjét illetően. A találkozás napjai voltak, olyan emberekkel találkozhattunk, akik tudják és érzik, hogy számunkra, emberek számára milyen értékkel bír a kuvasz. Valamennyi előadás és program nagyon professzionális volt. Három előadást szeretnék kiemelni anélkül, hogy a többit alább becsülném.
Pischoff elnök úr feladatvállalása és körültekintése az első perctől fogva nagy hatással volt rám. Amit ez a „kuvaszbarát” a világtalálkozó 4 napján és az előtte lévő hónapokban tett a kuvasz fajtáért és az MKFE hírnevéért, határtalan és nem lehet eleget dicsérni. Köszönöm, Pischoff Ferenc!
- Patty Adolph
Patty Adolph Thank you very much for this enjoyable and Interesting account of the world Kuvasz event in Hortobagy, Hungary, August 2016.
- Kázmér Kisbán, Gratulálok a rendezvényhez!
- Andrea Krebs Majna-menti Mákvirág
Sok fiatalt megszégyenítve húztátok az igát hónapokkal a rendezvény előtt, közben és valószínűleg még után is, tiszteletem a kitartásotok előtt. Köszönjük a lehetőséget, hogy aki ott szeretett volna lenni, találkozhatott a többiekkel!
- Viktória Meier: Köszönet!

Sorolhatnám még sokáig a jó kívánságokat és a kifogyhatatlan gratulációkat, amelyeket szívből köszönünk!

Pischoff Ferenc
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület ETSZ elnöke

vissza