Legbátrabb Kuvasz összefoglaló, Kápolna

Legbátrabb Kuvasz összefoglaló, Kápolna
2022.12.01.

Bátorság próba Kápolna - összefoglaló


A vasárnap délután megrendezett Bátorság próbára 15 kuvaszt neveztek a tulajdonosok, és mind meg is jelent! Ez egy válogatott csapat volt, azok a kutyák akiket a gazdájuk úgy ítélt meg hogy elég határozottan teszik a dolgukat, az eredmény a következő lett: 

  1. Homokpusztai Haramia Nevetős (96,5)
  2. Ludas Matyi Tenkes (94)
  3. Pusztahegyi Bátor Bodrog (92)
  4. Pusztahegyi Bátor Csinszka (92)
  5. Pusztatenki Macat (90,5)
  6. Fehér Erő Díva (87,5)
  7. Halasi-Pásztor Éger (87)
  8. Pusztatenki Pandúr (86)
  9. Halasi-Pásztor Bendegúz (81)
  10. Edelény Kerti Parázs (81)
  11. Halasi-Pásztor Zerge (80)
  12. Táplánszentkereszti Cserkész (79,5)
  13. Latyak (77)
  14. Fehér Erő Dandár (74)
  15. Halasi-Pásztor Tura (72)

A rövid nappal miatt a tesztelés vége már sötétben zajlott, de ez egyáltalán nem zavarta a kutyákat, valamennyien kiválóan teljesítettek! A pontszámok ugyan elég nagy különbségeket mutatnak, de valamennyi kutya úgy teljesített, hogy gazdáik nyugodtan alhatnak mellettük, nem kell a lakás ajtaját bezárni, a kertkaput is csak azért, hogy nehogy valaki véletlenül betévedjen és bántódása essen. A teszten alkalmazott feladatsor az őrző-védő munkában ismert elemeket tartalmazta, némi ügyességi elemmel kombinálva. A következő évi versenyig tervezzük a teszt átdolgozását, még nagyobb hangsúlyt helyezve a bátorságra, és a pásztorkutyákhoz illő tesztelemek bevonására, amiről időben fogunk tájékoztatást adni. Itt szeretném megjegyezni, hogy a bátorság próba egy verseny, ami nem kizárólag az ösztönök felmérésére irányul, hanem a tényleges teljesítményt méri, aminek része a felkészülés is. Természetesen nem lehet felkészítéssel egy gyengébb kutyából jót, pláne nem kiválót csinálni, de annyit el lehet érni, hogy a kutyát ne váratlanul érjék az egyes feladatok, a meglepetés ne vonjon le a teljesítményükből. A következő próba előtt a szükséges és lehetséges felkészülésről is fogunk részletesen beszélni.

Itt is gratulálok minden résztvevőnek a kutyája teljesítményéhez, jövőre várjuk őket vissza, és természetesen várjuk az új kutyákat is! Senkit ne tartson vissza a jövő évi nevezéstől az hogy esetleg túl sok kutya lesz, meg fogjuk oldani a bírálatukat!

Drágossy Zsolt,
Tenyésztési vezető

(Videók feltöltése folyamatban, köszönjük a türelmet.)

Galéria

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Támogatóink