Csípőízületi diszplázia szűrés támogatás

Csípőízületi diszplázia szűrés támogatás
2022.08.30.

A magyar ebfajták génmegőrzését szolgáló genetikai vizsgálatok elvégeztetése és az ebfajták népszerűsítésével kapcsolatos feladatok ellátása" projekt idei keretében új támogatási lehetőségeket kezdeményezünk, melyek a magyar fajtákat tenyésztők és tartók esetében közvetlenebb támogatási formák, mint a korábbi években. Két új lehetőséget biztosítunk az őszi időszakban: csípőízületi diszplázia szűrés támogatása valamint spermavétel támogatása. A következőkben részletezem mindkét támogatás igénybevételének feltételeit és menetét.

Csípőízületi diszplázia szűrés támogatás

A támogatást igénybe veheti bármelyik FCI származási igazolással rendelkező magyar kutyafajta gazdája, mely kutya betöltötte az egy éves kort. Korlátlanul, bármennyi kutyára, mely megfelel az előző kívánalomnak. A támogatás igénybevétele a következőképp történik:  

 

  1. A kutya gazdája a jelen tájékoztatóhoz mellékelt vállalkozási szerződést, vizsgálati lapot és teljesítési igazolást elviszi az általa választott, a vizsgálatot elvégző állatorvoshoz (említett dokumentumok a leírás végén találhatóak, letölthetőek).
  2. A dokumentumokat értelemszerűen kitöltik, majd elvégzik a diszplázia szűréseket, az állatorvos az eredményt értékeli a mellékelt vizsgálati lap kitöltésével.
  3. A szűrésről az állatorvos ÁTUTALÁSOS számlát állít ki a MEOESz nevére 15 napos fizetési határidővel, melyen külön tételként szerepel az altatás valamint a szűrés/röntgen felvétel költsége.
  4. A számlát, az aláírt szerződést két példányban, a teljesítési igazolást két példányban a tulajdonos (vagy az állatorvos), megküldi a MEOESz címére postán (1701 Budapest, Pf.:12).
  5. A röntgenfelvételt valamint a vizsgálati lapot digitális formában az állatorvos megküldi a következő email címre: hdszures@kennelclub.hu .
  6. A MEOESz a fentiek hiánytalan elvégzése után, a számlán szereplő határidőben kiegyenlíti a számlát.

 

Természetesen egyedenként egy vizsgálat elvégzését térítjük meg. A vizsgálatok elvégzésének határideje 2022. november 15., mely dátum után készülő számlákat nem áll módunkban teljesíteni (az november 15-én készült vizsgálatokat november 20-ig kell postára adni). Kizárólag magyar nyelvű, Magyarországi adóalany által kiállított, Forint számlát áll módunkban kiegyenlíteni, mely mellé a vizsgálati lapot a Magyar Állatorvosi Kamara tagja írja alá és látja el sorszámozott pecsétjével (nem, nincsenek kivételek).  

 

Fontos, ha egy állatorvos már küldött szerződést a MEOESz részére, akkor vele nem kell újból szerződni, elegendő csak új teljesítési igazolás kiállítása. Erre érdemes rákérdezni az állatorvosnál mielőtt megy hozzá a tulajdonos. A szerződésben meg kell határozni a vizsgálat összegét, erre két kategória szerepel a szerződésben: 30 kg alatti és 30 kg feletti testsúlyú kutyákra egységes árat határozzanak meg az állatorvosok és az az ár kerüljön a szerződésbe.

 

A megküldött pdf nyomtatványok egyes részei tölthetők géppel, de kitöltve menteni nem minden programmal lehet. Így a kitöltött nyomtatványokat célszerű azonnal nyomtatni. Az állatorvosok adminisztratív munkáját segíthetitek azzal, hogy az általatok ismert adatokat (pl. a kutya adatai) előre kitöltitek.

 

A készült felvételeket a tulajdonosok a jövőben szabadon használhatják. A MEOESz a projekt keretében a megküldött felvételekből tanulmányt és értékelést végez – állatorvosok bevonásával – melynek eredményéről az ETSZ-eket értesíteni fogjuk.

 

Spermavétel támogatása

Szeretnénk magyar kutyafajtáink génmegőrzését az eddigieken felül más eszközökkel is segíteni, így ebben az évben próbaként, ETSZ-ként egy kan kutya esetében támogatnánk spermalevéltelt, fagyasztást és egy éves tárolást. Tehát az előzőekben leírt szolgáltatásokat mi térítjük a következők alapján.  A szolgáltatást a Sires On Ice ReproStars Kft.-nél lehet igénybe venni, annak debreceni telephelyén vagy a Komárom CACIB helyszínén. A spermavételnek legkésőbb 2022. november 30-ig meg kell történnie.

 

A spermavételre kijelölést az ETSZ végzi, saját döntési jogkörben, mely döntés szakmai indokát írásban megküldi részünkreA spermavételt csak abban az esetben lehet elvégezni, ha a szakmai indoklás azt megelőzően megküldésre került és a levétel lehetőségét visszaigazoljuk (ennek hiányában a cég nem fogja elvégezni a levételt).

 

Kérjük, olyan kant válasszatok, melyet a Ti szakmai ismérveitek alapján a jelenlegi állományból kiemelkedőnek ítéltek és úgy gondoljátok, hogy a fajta jövőbeli javítását szolgálhatja a szaporítóanyag tárolása. A következő kritériumoknak kell teljesülnie a kan esetében: minimum 3 éves betöltött életkor, legalább egy született alom melynek apja a választott kan és korlátozás nélküli tenyésztési engedély. A levett sperma a kan tulajdonosának tulajdona, azzal a jövőben sem az ETSZ, sem a MEOESz nem rendelkezik, a második évtől a tárolási díjat a kan tulajdonosának kell fizetnie, ellenkező esetben a szaporítóanyag megsemmisítésre kerül.

 

allatorvosi-szerzodes-csiposzures.pdf

allatorvosi-teljigazolas-csiposzures.pdf

csiposzures-vizsgalati-lap.pdf

 

 

Vissza
Támogatóink