Beszámoló az I. Nemzetközi komondor és kuvasz konferenciáról

Beszámoló az I. Nemzetközi komondor és kuvasz konferenciáról
2022.10.21.

Beszámoló az I. Nemzetközi komondor és kuvasz konferenciáról

A Magyar Komondor és Kuvasz Egylet 2022. október 14-én a Gödöllői Királyi Váró épületében rendezte meg az eseményt, melynek délutáni szekciójában a kuvasz kapta a főszerepet.

Az előre megadott témakörök mentén zajló, moderált (moderátor: Kórózs Gábor MKKE) beszélgetés a  Magyar Komondor és Kuvasz Egylet (Kovács Attila), a Hunnia Kuvasz Egyesület (Hajnal Gyöngyi), Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (Árkossy Beatrix), a Kuvasz Őr Alapítvány (Szép Ábrahám) és az Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület (Szabó István) részvételével zajlott.

Az egyes témákról az MKFE elnökének álláspontja a csatolt galériában látható. (ide kattintva)

A fórum kifejezetten hasznos volt, a résztvevők megismerhették a klubok szakmai elképzeléseit, valamit betekintést nyertek a Kuvasz Őr Programba.

Az egyik legnagyobb vitát a törzskönyvezés kérdése váltotta ki, melyhez az FCI általi elismertség kérdésköre párosult. A MEOSZ-szel szoros együttműködésben dolgozó MKKE és MKFE több témakörben azonos álláspontot képvisel, míg a HKE eltérő véleményt formált.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy további egyeztetések szükségesek több témakörben, melyek közül a jelenleg érvényben lévő Tenyésztési Program átdolgozása kiemelt prioritással bír, igaz, a szabályozás érdemi változtatása biztosan több egyeztetést igényel

Az MKFE a jövőbeli közösen tervezett együttműködéshez konstruktívan fog hozzáállni, nyitott a megbeszélések folytatására, de szükséges rögzíteni, hogy az FCI szempontoknak való megfelelést elengedhetetlennek tartja, mint a MEOESZ szerződéses partnere.

Ezúton is köszönjük a konferencia meghívást és a színvonalas lebonyolítását a rendezőknek!


SZABÓ István
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke

Vissza
Támogatóink