Kapcsolat

Szervezet:
Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesulet
Adószám:
18288511-1-42
Székhely: 1147 Budapest Gervay utca 117/a.

Információ: 06 20 384 2429

Levelezési cím: Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület
Budapest pf. 214
1590

E-mail:
talizman848@gmail.com

Budapest 1147. Gervay utca 117/ a.
Bankszámla száma:
11600006-00000000-57449755
IBAN: HU3111600006000-
0000057449755
SWIFT kód:GIBAHUHB

Kapcsolat: Pischoff Ferenc
Telefon: 0620/3738123

Fajtamentés: Pischoff Ferencné
Telefon: 0670/2074433
E-mail:
talizman848@gmail.com

Beszámoló a Kuvasz Klub fajtamentésének első évéről

2013.01.08.

Beszámoló a Kuvasz Klub fajtamentésének első évéről

A kuvasz fajtamentés első évének, ls megalakulásának története. A MEOE felhívására kezdődött a fajtamentés megszervezése. A szervezés során nyilvánvalóvá vált, hogy a fajtamentéss hatékony működéséhez kell egy megfelelő háttérrel rendelkező társszervezet.


Beszámoló a Kuvasz Klub fajtamentésének első évéről

2008. decemberében a MEOE felhívást tett közzé, találkozóra hívja azokat a szervezeteket, klubokat és magánszemélyeket, akik fajtamentéssel foglalkoznak, vagy szeretnének foglalkozni. Mivel eddig is gyakran megtaláltak a kallódó kuvaszok ügyében és többüknek sikerült is új gazdát találni, úgy éreztem, érintett vagyok az ügyben. Elmentem hát a találkozóra férjem kíséretében. A találkozón sok neves kinológus, állatorvos, állatvédő volt jelen és ecsetelték a hazai állatvédelem, siralmas helyzetét. A MEOE elnöke felkérte a jelen lévőket, hogy fajtánként vagy klubonként szervezzék meg a fajtamentést.

Miután klubunk elnökének beszámoltam a találkozóról, egyetértett a fajtamentés létrehozásával. Javasolta, hogy első lépésként mihamarabb adjak fel hirdetést újságban, így keressünk helyet a gazdátlan kuvaszoknak. Romvári Mónika ettől függetlenül már korábban elkezdte az internetes fórumra kitenni azokat a kuvaszokat, akik új gazdára várnak. Hozzám érkeztek a „gazdajelöltek” telefonjai, Mónika tudta hol vannak gazdára váró kutyák, nagyon gyorsan kialakult egy hatékony együttműködés. Közben a klub 2009. januári vezetőségi ülésén hivatalosan is megbíztak a fajtamentés teendőivel.

Az elmúlt egy év sok munkával telt. Minden hónapban három, kutyás újságban hirdetünk, hogy megtaláljanak azok, akik kallódó (sintér telepeken, menhelyen esetleg elaltatás előtt álló, az utcán kóborló vagy elajándékozásra váró) kuvaszt befogadnának. Mónika szorgalmasan kutatja a gyepmesteri telepek, menhelyek honlapjait, hol van mentendő kuvasz. A kuvasz fórumon létrehozott egy mindenki által könnyen elérhető topikot. Szerencsére egyre többen megtalálnak minket. Az elmúlt évben számtalan jó-rossz tapasztalatot szereztem, sok barátot és segítőtársat találtam, lelkes állatvédőket. Folyamatosan tanulom az állatvédelem szabályait és építem a kapcsolatokat.

Munkánk során és MEOE javaslatára is egyre világosabbá vált, hogy kell keresnünk egy befogadó szervezetet, akihez mindig bizalommal fordulhatunk, ha kedvenc fajtánk egyik tagja bajba kerül, aki ha kell átmeneti, vagy végleges segítséget tud nyújtani.

Több állatvédő szervezet szóba került, de a választásban a gyakorlat segített. Aki az elmúlt évben többször is feltétel nélkül segítségünkre volt, az a Rex Kutyaotthon Alapítvány. Nagy szerencsénk van, hogy felkérésünkre, miszerint befogadó partner szervezetként kértük együttműködésüket, igent mondtak és felajánlották, hogy minden lehetséges eszközükkel segíteni fogják fajtamentésünket. Az általuk ingyenesen felajánlott szolgáltatások: szállítás, állatorvosi ellátás, chipezés, oltás, ivartalanítás, lehetőség szerinti elhelyezés. Az együttműködési megállapodást 2010. február 2-án megkötöttük.

Egy éves munkánk eredményei a következők. Siker, hogy a gazdák által felkínált vagy menhelyen, gyepmesteri telepen lévő utcáról mentett kutyák túlnyomó többsége gazdára talált, kb. 30 egyed. Kudarc, hogy elveszítettünk egy kuvasz párt, ők ugyanis nem kaptak elég időt arra, hogy gazdát találjunk nekik, bár több jelentkező is volt, aki befogadná őket. A békési gyepmesteri telepen azonban váratlanul és előzetes értesítés nélkül elaltatták őket. Kudarc, hogy menhelyen lévő idős, beteg kutyák még mindig nem találtak gazdára. Siker, hogy szerződő partnerünk lett a Rex Kutyaotthon Alapítvány, aki megfelelő szakmai hátteret tud nyújtani munkánkhoz.

A fajtamentés célja elsősorban a regisztrált törzskönyvezett egyedek, másodsorban a törzskönyvnélküli, de fajtajelleget mutató egyedek mentése. Semmiképpen nem célja a törzskönyvezett állománynak konkurenciát állítani a piacon. A nálam jelentkező „befogadó”, hogyha kölyökkutyát szeretne, rögvest azokhoz a tenyésztőkhöz irányítom, akiknél tudomásom szerint kölyök van. Elvből nem küldök senkit törzskönyv nélkül tenyésztőhöz. A törzskönyvezett egyedek elhelyezése mindig előnyt élvez, nem feltétlenül időben, hanem, hogy olyan helyre kerüljön, ahol a tenyésztés számára továbbra is szem előtt lehet. A fajtamentés egy koordinációs munka. A kutyák örökbe adását (egy kivétellel) soha sem mi intézzük, (az örökbefogadóval nem is mi találkozunk), hanem az a szervezet vagy magánszemély, ahol a kutya el van helyezve. A kutyák örökbe adása általában ingyenes, némely szervezet alapítványi támogatást kér. Gyepmesteri telepekről gyakran ivaros, menhelyekről csakis ivartalanított kutyához lehet hozzájutni. Az elmúlt évben gyepmesteri telepen, menhelyen, utcán törzskönyvezett (chipezett, tetovált) kuvasszal nem találkoztunk. A klub fajtamentői, munkájukhoz semmilyen anyagi támogatást vagy térítést nem kapnak, sem a klub részéről, sem mástól. Ez önkéntes, ingyenes munka, melyet lelkes szívvel végzünk.

Szerződő partnerünk, befogadó szervezetünk, aki biztosítja munkánkhoz a megfelelő hátteret a Rex Kutyaotthon Alapítvány, adónk 1 %-ának felajánlásával támogatható. Számlaszámuk: 18015676-2-41.

Az ország területén bárhol segítségünkre szorulhat egy kuvasz. Várjuk azok jelentkezését, akik csak egy rövid időre is el tudják helyezni, amíg a Rexbe kerülhet. Azok is bátran keressenek, akiknek segítségére lehetünk. A sok-sok mentett kutya közül, egy különösen a szívemhez nőtt, nem csoda, hiszen őt személyesen mi mentettük meg. Ő Eperke.

vissza