Magyar Kuvaszt Biztos Kézből!

2020.07.19.

A Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület, mint Magyarország jelenleg egyedüli elismert tenyésztő szervezete - kuvasz vonatkozásban - minden eszközzel és erejével igyekszik felhívni a figyelmet a törzskönyvezés és a származási lap fontosságára.

A Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület, mint Magyarország jelenleg egyedüli elismert tenyésztő szervezete - kuvasz vonatkozásban - minden eszközzel és erejével igyekszik felhívni a figyelmet a törzskönyvezés és a származási lap fontosságára.

Miről is ad felvilágosítást a törzskönyv? Egyáltalán mi a törzskönyvezés célja? Teszik 

fel gyakran a kérdést azok, akik „papír” nélkül tenyésztenek. Sajnos a vásárlók közül is akadnak olyanok, akik nincsenek tisztában a törzskönyvezés jelentőségével, fontosságával.

A törzskönyvezés a fajta tenyésztési céljának érdekében az egyedek származásával, teljesítményével kapcsolatos adatok nyilvántartását, valamint összehasonlító értékelését végzi, szűkebb értelemben adatokat szolgáltat a nemesítő-tenyésztőmunka számára, valamint a tenyészeten belül végzett helyes szelekcióhoz, a párosításhoz is segítséget nyújt.

A törzskönyvezés célja, hogy a szülők tenyésztésbeli eredményét, külső, belső tulajdonságát, egészségét (csípőízületi diszplázia szűrés) nyilvántartsuk. A Törzskönyv kivonata a Származási lap felvilágosítást és garanciát nyújt a kuvasz vérvonalbeli származásáról, fajtatisztaságáról, felmenői tenyésztésbeli eredményéről. Az utódok minőségére, tenyész értékére már a szülők törzskönyvi adataiból is következtetni lehet. A törzskönyvezés azért is vált igazán értékessé, mert hosszú-hosszú nemzedékeken át, több mint száz éve vezetésre került.(állományra rálátás, nyilvántartás) Egyesületünk a tenyészszemléin részletes anatómiai testméréseket és alaptermészet vizsgálatokat végez, amelyből a szervezet és az idegrendszer erőteljességére, arányosságára, egészségére lehet következtetni, ez által a Hungarikum minőségnek megfelelve az egész állomány teljesítményének, használati értékének megtartása, akár növelése is megvalósítható.

Törzskönyvi nyilvántartás nélkül a hatékony nemesítőmunka nem képzelhető el!

A törzskönyvezés ráirányítja a tenyésztő figyelmét saját munkájának megfigyelésére az eredményesség tükrében. A standardtől eltérő /viselkedés, egészség, küllem/ egyedek továbbtenyésztését kerüli. A tenyésztő fajta iránti elkötelezettsége, tudása, lelkiismeretessége, szorgalma, tenyésztői kedve, jó akarata, lelkesedése elengedhetetlen, a magas minőségű szint elérésére, amely a fajta fejlődését eredményezi. Az MKFE tenyésztői ezen elvek szerint tenyésztenek és felelősséget vállalnak a tőlük kikerült kuvaszok minőségéért.

A Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület tenyésztőitől kikerülő kuvaszkölyök garancia a minőségre! (egészség, viselkedés, küllem)

Plakátunkkal igyekszünk felhívni a leendő gazdik figyelmét, hogy kizárólag ellenőrzött, leinformálható, megbízható helyről vásároljanak kuvasz kölyköt!

Vissza
Támogatóink