Közérdekű felhívás! DNS mintavétellel kapcsolatosan.

2021.01.17.

Szóbeli hírek érkeztek arról, hogy egyes tenyésztők maguk veszik le a származásellenőrzéshez szükséges vér illetve szájnyálkahártya mintákat. Az ilyen cselekmény nemcsak szabályellenes, de büntetendő is, azonkívül súlyos visszaélésre adhat lehetőséget.

Szóbeli hírek érkeztek arról, hogy egyes tenyésztők maguk veszik le a származásellenőrzéshez szükséges vér illetve szájnyálkahártya mintákat. Az ilyen cselekmény nemcsak szabályellenes, de büntetendő is, azonkívül súlyos visszaélésre adhat lehetőséget.

Reméljük ezek a szóbeli hírek nem megalapozottak, de szükséges nyomatékossá tenni minden tenyésztő számára az ezzel kapcsolatos rendeleteket, szabályozásokat.


MKFE Tenyésztési Programból!

„DNS alapú származás ellenőrzés rendje.
A magyar ebfajták törzskönyvezendő egyedeinek származását a megfelelő feltételek esetén, a tenyésztési hatóság által meghatározottak szerint DNS alapú származásellenőrzéssel kell igazolni. Hiteles származás ellenőrzést csak ISAG International Society of Animal Genetics akkreditációval rendelkező laboratórium végezhet.
A származásellenőrzés a kutya apjának (kan), anyjának (szuka) és az utód DNS profiljának összehasonlítását jelenti. Az egyed DNS profilja az élete során nem változik, így a tenyészállatok esetében egy vizsgálat szükséges, ez az eredmény a később vizsgálandó utódokhoz is megfelelő."
A szülőktől alvadásban gátolt vérmintát kell gyűjteni /3-5ml/ és eljuttatni az akkreditált laborba: 
NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság, Genetikai Laboratórium, Budapest.
A vérmintákat állatorvos veszi és ő is állítja ki a hivatalos minta kísérőt, amelyet aláírásával és bélyegző lenyomatával hitelesít. A mintakísérőt az eb tulajdonosa is aláírja, a mintákat az állatorvos, vagy az eb tulajdonosa eljuttatja a NÉBIH laborba. Szülőktől elég életükben egyszer vérmintát gyűjteni származás ellenőrzés céljából, ezt a labor megőrzi. (kivéve, ha az adott labor ismételt mintát kér) 
A vérmintákat célszerű állatvédelmi, illetve praktikussági okokból a csípőízületi diszplázia szűrés alkalmából levenni. Ezért 2018. január elsejétől a minősítés feltétele a DNS alapú származás ellenőrzésre leadott vérminta hivatalos igazolása. (”Vizsgálatkérő Lap” fénymásolata, 30. Számú melléklet)
A DNS vizsgálat elvégzéséhez a laboratórium alvadásában gátolt vért (EDTA, Heparin), vagy kölyökkutya esetén vérrel átitatott tampont, vagy szájnyálka kaparékot kér. A mintavétel időpontját célszerű a kölykök egyedi azonosításával egybe kötni, ezért a mikrochip beültetésekkor az állatorvossal elvégeztetni. Szükség esetén a nyálkahártya mintavételt a chipezést követően a Fajtagondozó Egyesület által kijelölt tenyésztési felügyelő is elvégezheti. A tenyésztési felügyelő saját kutyáitól DNS mintát nem vehet. 
A mintavevő egységet (tampon, cső, mintakísérő, stb.) a vizsgáló labor a NÉBIH Állattenyésztési Igazgatósága biztosítja, illetve az Egyesület továbbítja a tenyésztő részére a 14. napos alombejelentést követően. A mintavétel után a mintakísérő „Vizsgálatkérő Lapot” (30. Számú melléklet) a mintavevő (állatorvos, tenyésztési felügyelő) és az alom tulajdonosa is aláírja, majd a NÉBIH laborba továbbítja.”
2. évi CXXVII. törvény a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenység végzéséről :
„ 33. § (1) Állatorvosi tevékenységnek minősül a) az állat vizsgálata és a kórisme felállítása, az állat gyógykezelése, beleértve az állaton végzett bármilyen sebészeti jellegű beavatkozást, b) az állatbetegségek megelőzésére, gyógyítására szolgáló intézkedések megtétele, c) az állat tartásának állat-egészségügyi szempontjaival, gyógyításával és az egyéb állatorvosi tevékenységgel összefüggő szaktanácsadás és szakértői tevékenység, ide nem értve az igazságügyi szakértői tevékenységet, d) az állatnak védő- és egyéb oltások, injekciós készítmények beadása és implantátumok - beleértve az állatok elektronikus egyedi azonosítását lehetővé tevő szerkezeteket is - behelyezése, e) az állatból vér-, tej-, szövet- vagy más minta vétele, (2) Állatorvosi tevékenységet szolgáltatásként állat-egészségügyi szolgáltató nyújthat. Az állat-egészségügyi szolgáltató működéséhez - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - a Kamara által kiadott praxisengedély szükséges. (3) „

Vissza
Támogatóink